Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

23 de desembre de 2012
0 comentaris

Fitxa: “Orson West”, de Fran Ruvira

FOTO Orson West, de Fran Ruvira

Fa cinquanta anys, Orson Welles va voler rodar un western a la zona entre Alacant i Múrcia. En un exercici metacinematogràfic, el director Fran Ruvira rastreja el fantasma d’aquell western mai no realitzat, tot reivindicant la llegenda i allò inacabat com a forma d’expressió, diu el material de difusió d’ Orson West., en què el cineasta Fran Ruvira explica:

Vaig néixer en un petit poble de frontera entre Alacant i Múrcia, on els terrenys de secà i els vents conformen un paisatge àrid que s´assembla als paratges del vell Oest. Aquests espais van servir als nens de la meva generació per imaginar aventures d´indis, cowboys… En aquells temps, recordo haver escoltat un veí parlar sobre la visita al poble d´un director de cinema que pretenia rodar allí un western. Sempre em va semblar una d´aquestes llegendes per entretenir els nens. Però, anys més tard, vaig trobar un article cinematogràfic on s´explicava l´aventura frustrada del western d´Orson Welles durant els seus anys a Espanya.

No obstant això, en realitat, aquesta pel·lícula no és una història sobre Orson Welles, sinó sobre el territori on el cineasta nord-americà va pretendre rodar un western. La càmera s´apropa als paratges de la meva infància amb la intenció d´evidenciar la poesia cinematogràfica resultant de la unió del cinema i la naturalesa, la confrontació entre individu i entorn, el desarrelament… Aquesta comunió paisatgística ens descobrirà aquell temps en el qual la figura de Welles es va passejar per aquest territori fronterer.

I aquesta barrera geogràfica es trasllada també a la cinematografia per dur a terme un relat que se situa enmig d´una frontera on es confronten dues realitats: un cinema que suggereix vs. un cinema que explica, un cinema que utilitza tècniques documentals vs. un cinema de gènere, un cinema amb actors no professionals vs. els mètodes d´intèrprets professionals… L´espectador se situa enmig d´una “terra de ningú” on tot és possible i on tot està encara per fer. És el lloc idoni per realitzar un film en el qual cada dia el rodatge es planteja com una exploració amb les seves sorpreses, embusos, canvis de ruta o moments de dubte.

D´aquesta manera, la pel·lícula es va descobrint segons avança i la pròpia narració s´acaba convertint en el testimoni d´una recerca. La pel·lícula adopta una forma d´esbós o de relat apuntat, encara més quan parlem d´un dels projectes inacabats de Welles o d´aquelles històries personals del passat que queden per tancar. Sota aquesta mirada, i amb l´ajuda del cineasta Joaquim Jordà, vaig començar a escriure un guió on conviuen fets reals, èpica i mitologia com en tot bon western.

El càsting es troba encapçalat per Sonia Almarcha, actriu de llarg recorregut que vam veure en La solitud, de Jaime Rosales, i que precisament va néixer a la zona. De nou, la frontera entre la ficció i la realitat, l´actriu i el personatge, s´evapora en un joc de (re)interpretació a favor de la pel·lícula.

L´arribada del rodatge al poble suposa un viatge de tornada de l´actriu principal a la seva terra natal. Aquest retorn traurà a la llum els seus conflictes interiors provocats pel record. Sònia és incapaç d´arrelarse en la seva terra i intenta conquistar territoris molt llunyans: el pas del temps irrecuperable, l´amor perdut, les inseguretats… Les fronteres són també barreres invisibles que s´interposen en les relacions personals.

Hem volgut barrejar intèrprets professionals amb actors no professionals amb l´objectiu de buscar aquesta naturalitat del gest i testimoniar des d´un punt de vista etnogràfic aspectes com el dialecte de la zona, costums… Per això, uns nens de la zona es convertiran en atents observadors del món del cinema. La mirada verge d´aquests nens que no són actors ens ajudarà a recuperar aquesta innocència perduda i la ingenuïtat del primer visionat amb la intenció de trobar aquella màxima que afirma que el western proporciona una satisfacció a la infància perduda de l´espectador adult.

I, finalment, jo mateix com a director en la pel·lícula “aparec” davant de la càmera per conèixer els detalls del western que no es va arribar a rodar mai. Amb l´espectador, pretenem iniciar un relat que ens portarà a la recerca del fantasma de Welles i la seva pel·lícula inacabada. La vida i els projectes truncats d´Orson Welles estan envoltats d´incògnites confuses i veritats a mig fer, la qual cosa fa que resulti impossible diferenciar la part real de la llegenda. Per això, és una investigació abocada al fracàs des del primer moment però com va dir John Ford: “quan cal optar entre la veritat i el mite, jo em quedo amb el mite”.

En definitiva, amb Orson West volem seguir explorant nous territoris cinematogràfics on es barregen els gèneres, els materials, la ficció, el documental… a favor del cinema com un art impur. Però abans de res, Orson West és una pel·lícula realista, íntima i poètica amb l´objectiu de retrobar aquesta (falsa) innocència del cinema.

Orson West (Orson West)

Direcció: Fran Ruvira. Guió: Fran Ruvira. Fotografia: Carles Gusi. Música original: Marc Vaíllo. Muntatge: Ariadna Ribas. Producció: Canónigo Films* (Catalunya), Dacsa Produccions (Catalunya), Black Flag Cinema (Catalunya). Idiomes: català, espanyol, anglès. Durada: 1h27.

Intèrprets: Sonia Almarcha, Frank Feys, Jorge-Yamam Serrano, Monserrat Carulla, Josep Manuel Gil, Victoria Muñoz, Xavier Monzó, Saida Benzal, Jaume Queralt, Ángela Boj, Àlex, Pau, Miguel. Amb la col·laboració de Jenaro Talens, Esteve Riambau i Santos Zunzunegui.

Sinopsi: Un equip de cinema arriba a un poble de la frontera d´Alacant per a filmar un western; fet que canviarà la rutina dels habitants d’aquell indret, i especialment la d´un grup de nens. La filmació suposa la tornada a la seva terra natal de Sonia, que desprès de molts anys de ser-ne fora, va al poble per a protagonitzar la pel·lícula enmig d´un paisatge que li recorda històries del passat. Aquest no és el primer cop que el cinema arriba a aquestes terres. Cinquanta anys abans, Orson Welles va voler filmar-hi un altre western.

Visió en vídeo: Ara Films.

Data estrena a gran part de la nostra cartellera: 22.06.2012

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, pendent | mercat italià, pendent.

Més informació: Web oficial | Facebook | Twitter | Catalan Films (cat) | Fitxa El Punt Avui (cat) | Imdb (ang) | Cineuropa (ang/fr/esp/it) | LaButaca (esp).

Festivals: D’A 2012 | Altres festivals.

Premis: pendent | Altres premis.


Apunts en aquest blog: Comentari | A cop calent.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!