Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

23 de desembre de 2012
0 comentaris

Fitxa: “El bosc”, d’Óscar Aibar

FOTO © Emon Cartell d’ El bosc, d’Óscar Aibar

Albert Sánchez Piñol va entrant al món del cinema. Tot esperant que —el 2014— arribi a les pantalles la versió cinematogràfica del seu èxit de vendes La pell freda, podem fer un primer tast audiovisual del seu món literari gràcies a l’adaptació d’ El bosc, un seu conte publicat al recull Les edats d’or.

El mateix escriptor s’ha encarregat d’escriure’n el guió, que en la versió catalana té els diàlegs en la variant del Matarranya, on transcorre l’acció. Història —Guerra Civil—, univers fantàstic —de valor metafòric—, personatges plens de vida —que reflecteixen la realitat humana i quotidiana del conflicte bèl·lic—… en mans d’un cineasta, Óscar Aibar, autor fins ara de títols com El gran Vázquez, Platillos volantes, Atolladero… I amb uns actors de bagatge, com Àlex Brendemühl, Maria Molins, Pere Ponce, Tom Sizemore…

El bosc (El bosc | El bosque)

Direcció: Óscar Aibar. Guió: Albert Sánchez Piñol, basat en el seu conte El bosc, publicat al recull Les edats d’Or (Ed. Proa, 2001). Fotografia: Mario Montero. Música original: Albert García Demestres. Muntatge: Bernat Vilaplana. Productors: Ramon Vidal, Oriol Sala-Patau. Producció: Fausto Producciones (Catalunya), TVC (Catalunya). Durada: 1h30.

Repartiment: Àlex Brendemühl (Ramon), Maria Molins (Dora), Pere Ponce (Coixo), Tom Sizemore (Pickett), Josep Maria Domènech (Fusteret), Benjamin Nathan-Serio (Brigadista).

Sinopsi: Una família del Matarranya amaga un secret ancestral: als terrenys que envolten la seva masia apareixen unes llums misterioses, un fulgor sobrenatural que es fa visible dues nits a l’any —per Sant Blai i Sant Llorenç—, entre la mala herba d’un petit bosc. Segons la tradició familiar aquestes llums són la porta a un altre món, d’on ningú no torna en travessar-la, i mai no n’han dit res a ningú. El 1936 esclata la Guerra Civil i les milícies anarquistes prenen el poder del Baix Aragó. A en Ramon, el cap de família de la masia, el busquen més per antagonismes personals que per motius ideològics: lo Coixo, un dels anarquistes del poble, està enamorat de Dora, la dona d’en Ramon, i vol aprofitar l’ocasió. Així és que en Ramon decideix “amagar-se” entrant a les llums i desapareix. A partir d’aquest moment, la Dora haurà de resistir l’assetjament de lo Coixo i la soledat que implica l’absència d’en Ramon. Per sobreviure a la guerra i les seves penalitats, la Dora només comptarà amb ajuts puntuals, com la d’en Pickett, un oficial de les brigades internacionals, o la de lo Fusteret, un vell anarquista del poble que s’oposa a l’actuació de lo Coixo. En Ramon, però, fa evident que la llegenda familiar no era certa del tot: d’aquell altre món —de besugots— se’n pot tornar i així va reapareixent i fent-se fonedís, en aquelles nits singulars: els seus retorns van acompanyats cada cop de més elements fantàstics…

Data estrena a gran part de la nostra cartellera: 14.12.2012.

Estrena en català: Cartellera del cinema en català | Cartell | Gencat.

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, Emon | Catalunya Nord, pendent | mercat italià, pendent.

Més informació: Catalan Films (cat) | Fitxa El Punt Avui (cat) | Imdb (ang)  LaButaca (esp).

Festivals: Sitges 2012 · Oficial Fantàstic Competició | Altres festivals.

Premis: pendent | Altres premis.


Altres apunts en aquest blog: Comentari.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!