Canes 2014 · Competició: la selecció

A la roda de premsa d’avui, 17 d’abril, s’han donat a conèixer divuit títols que participaran a la Competició per la Palma d’Or en la 67a edició del Festival de Canes (14-25 de maig de 2014). Habitualment eren una vintena els films que hi participaven, però enguany el Palamrès s’ha avançat un dia, per evitar que coincideixi amb les eleccions europees, cosa que és tant com dir que la competició s’ha escurçat una jornada. Això no obstant, no hem de descartar que encara, d’aquí a uns dies, hi afegeixin algun títol més: fóra pas la primera vegada que la programació queda ben farcideta!

L’única novetat respecte als rumors previs és el film Contes salvatges, del realitzador argentí Damián Szifron, amb coproducció de l’almodovariana El Deseo. La resta, tots els altres disset títols eren a les llistes de la rumorologia, que enguany han estat prou coincidents i, com es pot comprovar, força encertades. Esclar, en la comparació, apareixen absències que fan mal, com les de Hou Hsiao-hsien o Terrence Malick; però no sabem el motiu per què no hi són: no les tenen acabades, no les han volgut per a Canes 2014, no han convençut els seleccionadors “cannoises”..? Vés a saber. Els rumors, no ho oblidéssim mai, només tenen un valor orientatiu. Ara, el que importa és fixar-nos en el cantó positiu, és a dir en els noms que seran a la Competició de Canes 2014.

Ple de noms habituals, amb una “delegació francesa” amb Assayas i Bonello, costat autoral, i Hazanavicius (L’artista), costat cineasta amb Òscar; amb la figura degana franco-helvètica de Jean-Luc Godard; amb els canadencs Cronenberg i Egoyan, reviscolats, i el quebequès Xavier Dolan entrant en concurs; amb els anglesos Ken Loach i Mike Leigh, a cavall de significatives biografies; amb els nord-americans Tommy Lee Jones i Bennet Miller; amb la japonesa Naomi Kawase i la italiana —també debutant a la Competició— Alice Rohrwacher, com a úniques presències femenines; amb els imprescindibles valons germans Dardenne; amb el cineasta rus més profund d’ara mateix, Andrey Zviagintsev, i amb un Abderrahmane Sissako disposat a donar testimoni d’africans que moren per amor.

FOTO © FDC – Lagency – Taste Cartell oficial del Festival de Canes


Canes 2014 · Competició: la selecció.

Sils Maria (Sils Maria | Clouds of Sils Maria). Direcció: Olivier ASSAYAS. Guió: Olivier Assayas. Amb Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger, Johnny Flynn, Brady Corbet. Sinopsi: Al cap de vint anys d’haver triomfat interpretant Sigrid —la noia atractiva que fascina i du al suïcidi Helena, una dona granada—, la Maria Enders, que ara és al cim de la seva carrera internacional, ha d’entomar novament aquesta peça teatral, però de l’altra banda de la barrera. És a dir, ha d’encarnar el paper d’Helena, la víctima i ho ha d’encaixar, encarant els seus propis dubtes i inseguretats, propis de la seva edat i que fins ara havia esquivat. Se’n va a assajar-lo a Sils Maria —una zona arraconada dels Alps—, amb la seva ajudant (Kristen Stewart). El paper de la jove Sigrid li han donat a una xicoteta de Hollywood (Chloë Grace Moretz), propensa als escàndols.  Vendes internacionals: MK2. Distribuïdores: Les films du Losange*. Més informació: Imdb (ang) | Cineuropa (fr) | AlloCiné (fr) | Unifrance (fr).

Saint Laurent. Direcció: Bertrand BONELLO. Guió: Bertrand Bonello, Thomas Bidegain. Amb  Gaspard Ulliel, Jérémie Renier, Léa Seydoux, Louis Garrel, Amira Casar, Helmut Berger, William Dafoe, Valeria Bruni-Tedeschi. Sinopsi: Film biogràfic centrat en el període 1965-1976 de la vida del famós estilista. Vendes internacionals: EuropaCorp. Distribuïdores: EuropaCorp. Més informació: Imdb (ang)| Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

Somni d’hivern (Kis uykusu | Winter Sleep | Sommeil d’hiver). Direcció: Nuri Bilge CEYLAN. Guió: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan. Amb Haluk Bilginer, Nejat ??ler, Melisa Sözen. Sinopsi: Aydin, actor retirat, mena un hotelet a l’ Anatòlia central amb Nihal, la seva dona jove de qui està sentimentalment força allunyat, i la seva germana Necla, encara sota els efectes del seu divorci recent. A l’hivern, la neu recobreix l’estepa i el tedi revifa les rancúnies, cosa que empeny Aydin a anar-se’n. Distribuïdores: Memento*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

Maps to the Stars. Direcció: David CRONENBERG. Guió: Bruce Wagner. Amb Robert Pattinson, Julianne Moore, John Cusack, Mia Wasikowska, Sarah Gadon. Notes sinòptiques: Les “Stars” del títol són les de Hollywood, perquè el film s’anuncia com una mirada complexa a Hollywood i el que reflecteix de la cultura occidental. Vídeos: Tràiler VO | Tràiler VOSF. Distribuïdores: Le Pacte*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Dos dies, una nit (Deux jours, une nuit | Two Days, One Night). Direcció: Jean Pierre DARDENNE i Luc DARDENNE. Producció: Les Films du Fleuve i altres. Guió: Jean-Pierre i Luc Dardenne. Amb Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Catherine Salée. Sinopsi: Dos dies i una nit durant les quals, Sandra, de trenta anys, amb l’ajuda del marit, anirà amunt i avall de la ciutat tot buscant col·legues que acceptin de renunciar a la seva prima perquè ella no hagi de perdre la feina. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: BiM*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Mommy. Direcció: Xavier DOLAN. Amb Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon. Sinopsi: les relacions materno-filials, en un tó més greu que els de Jo vaig matar ma mare i a partir de la història d’una mare que es fa càrrec d’un fill “difícil” que ja ha passat per totes les institucions hagudes i per haver. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

La captiva (The Captive | Captives). Direcció: Atom EGOYAN. Guió: Atom Egoyan, David Fraser. Amb Ryan Reynolds, Rosario Dawson, Scott Speedman. Sinopsi: Fa vuit anys, Cassandra va desaparèixer, i alguns indicis preocupants semblen indicar que encara és viva. La policia, els pares i la mateixa Cassandra malden per aclarir el misteri de la seva desaparició. Distribuïdores: ARP*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Adéu al llenguatge (Adieu au langage | Goodbye to Langage 3D). Direcció: Jean-Luc GODARD. Guió: Jean-Luc Godard. Amb  Héloise Godet, Zoe Bruneau, Kamel AbdelliJessica Erickson, Richard Chevallier. Sinopsi: Un home solter i una dona casada es coneixen/ Els agrada, diuen, aixecar els punys al vol/ Un gos ronda entre el camp i la ciutat/Les estacions passen/ L’home i la dona es tornen a trobar/ El gos és amb ells/ L’un és en l’altra,/ l’altre és en l’un/ i són tres/ L’exmarit ho fot tot enlaire/ Una segona pel·lícula comença:/ com la primera,/ i encar no./ De la raça humana es passa a la metàfora./ Això acaba en un lladruc/ i en un plor de nadó./ Mentrestant haurem vist/ gent parlant de la desaparició del dòlar/ de la veritat a les matemàtiques/ i de la mort d’un pit-roig. Vendes internacionals: Wild Bunch International. Distribuïdores: Wild Bunch*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr)| Ja era un rumor per a Canes 2013.

The Search. Direcció: Michel HAZANAVICIUS. Guió: Michel Hazanavicious, adaptació —al context de la guerra de Txetxènia— del film The Search (The Search | Los ángeles perdidos | Les anges marqués | Odissea tragica), de Fred Zinnemann (1948). Amb Annette Bening, Bérénice Bejo. Sinopsi: Guerra de Txetxènia. Una dona que treballa en una ONG estableix una relació especial amb un nen. Distribuïdores: WB-Fr*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

The Homesman. Direcció: Tommy Lee JONES. Guió: Kieran Fitzgerald, Tommy Lee Jones i Wesley A. Oliver, amb la col·laboració no acreditada de Miles Hood Swarthout; adaptació de la novel·la epònima de Glendon Swarthout. Amb Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Meryl Streep, Grace Gummer, Miranda Otto, Tim Blake Nelson, John Lithgow, James Spader.  Sinopsi: El 1985, a tres dones que han enfollit les fan fora del poble i les deixen en mans de Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), pioera forta i independent, filla de Nebraska. De camí cap a Iowa, on aquestes dones podran refugiar-se, es troben amb George Briggs (Tommy Lee Jones), vagabund bestiota a qui Mary Bee Cuddy salva de la mort. És així que decideixen anar junts per a encarar la duresa i els perills d’aquella zona de la Frontera. Vendes internacionals: EuropaCorp. Distribuïdores: EuropaCorp*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Aigües tranquil·les (Futatsume no mado | Still the Water | Aguas tranquilas | Deux fenêtres). Direcció: Naomi KAWASE. Coproducció: Lluís Miñarro (Catalunya). Guió: Naomi Kawase. Amb Makiko Watanabe, Hideo Sakaki, Tetta Sugimoto. Sinopsi: Fascinada per l’ecosistema singular d’ Amami Oshima, illa subtropical japonesa envoltada de corals d’on és originària la seva família, la cineasta Naomi Kawase explora el cicle de la vida, de la mort i de la reproducció mitjançant la història de Ten, un noi de catorze anys i de Kyoko, una seva amiga. Vendes internacionals: MK2. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Mr. Turner. Direcció: Mike LEIGH. Guió: Mike Leigh. Producció: Film 4 i altres. Amb Timothy Spall, Julian Seager, Roger Ashton-Griffiths. Sinopsi: biopic sobre el pintor anglès J.M.W. Turner (Timothy Spall). Distribuïdores: Sony Pictures Classics*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Jimmy’s Hall. Direcció: Ken LOACH. Guió: Paul Laverty. Producció: Les Films du Fleuve i Sixteen Films. Amb Barry Ward, Francis Magee, Simone Kirby, Mikel Murfi, Sorcha Fox. Sinopsi: Evocació del destí de Jimmy Gralton, líder comunista irlandès que emigrà als Estats Units el 1909, abans de tornar-ne i crear el 1921 una sala de balla. Ran de les reunions polítiques que hi havia en aquell local, els comunistes i l’Església catòlica van topar de manera violenta. Considerat indesitjable, en Jimmy Gralton va ser deportat a Amèrica el 1933 —un cas únic a la història del país—. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Foxcatcher. Direcció: Bennett MILLER. Guió: E. Max Frye, Dan Futterman. Amb Channing Tatum, Steve Carell, Anthony Michael Hall, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave. Sinopsi: La història real de John du Pont, ric filantrop i gran aficionat als esports que, a la seva propietat de Pennsylvània, va fer construir un centre d’entrenament dedicat a la lluita olímpica i anomenat “Team Foxcatcher”. La seva vida, tanmateix, féu un tom radical el 1996, quan assassinà el campió olímpic David Schultz. En John du Pont va al·legar que patia esquizofrènia paranoide, però fou condemnat a trenta anys de presó. Distribuïdores: Mars. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Les meravelles (Le meraviglie | When You Were Born). Direcció: Alice ROHRWACHER. Guió: Alice Rohrwacher. Amb Alba Rohrwacher, Monica Bellucci, André Hennicke, Sam Louwyck. Sinopsi: La Gelsomina és una noia que viu amb les germanes i el pare, molt lligats tots a la natura i els animals, en un equilibri que voreja la perfecció; tanmateix, la seva existència queda sobtadament trasbalsada ran de l’arribada d’un noi anomenat Martin. Vídeos: Alice Rohrwacher presenta el Film al Torino FF 2013 | Reportatge del rodatge. Més informació: Imdb (ang) | MyMovies (it) | Alice Rohrwacher, “Le meraviglie”: si gira dal 19 agosto (Velvet Cinema) | Alice Rohrwacher: “Vi racconto il mio nuovo film” (Primissima).

La tristesa dels ocells (Le chagrin des oiseaux | Timbuktú). Direcció: Abderrahmane SISSAKO. Escriu el cineasta: El 22 de juliol de 2012, a Aguelhok, una localitat al nord de Mali, una parella jove i feliç que vivia amb els seus dos fills, van ser apedregats fins a la mort. El crim que havien comès: no estar casats davant de Déu. Aguelhok no és ni Damasc ni Teheran. No pretenc tractar les emocions que entren en joc davant d’un fet així; sinó que el que pretenc és donar-ne testimoni, com a cineasta. Perquè mai seré capaç de dir que no ho sabia, que no coneixia aquesta història. I com que la conec, l’he d’explicar, amb l’esperança que mai més cap nen no hagi d’aprendre la mateixa lliçó: que els seus pares podrien morir, simplement perquè s’estimen. Vendes internacionals: Le Pacte. Més informació: Imdb (ang).

Contes salvatges (Relatos salvajes | Wild tales). Direcció: Damián SZIFRON. Guió: Damián Szifron. Coproducció: El Deseo (Esp). Intèrprets principals: Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia, Darío Grandinetti. Sinopsi: Sis històries independents que combinen suspens, humor i violència. Més informació: Facebook oficial | Imdb (ang) | Cinenacional (esp) | AlloCiné (fr).

Leviatan (???????? | Leviathan). Direcció: Andreï ZVYAGINTSEV. Guió: Andrey Zvyagintsev, Oleg Negin. Amb Alexey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov. Sinopsi: Drama social ambientat a l’actualitat, que abasta múltiples personatges i tracta de la inseguretat humana en un “nou país”. De mica en mica es desenvolupa a una dimensió mitològica sobre la condició humana a tota la Terra. Vendes internacionals: Pyramide. Més informació: Imdb (ang).


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *