Canes 2009 · Competició: “Los abrazos rotos”, de Pedro Almodóvar

Al Festival de Canes, Los abrazos rotos hi passarà la revàlida internacional. I, en principi, sembla que ho té fàcil per superar-la amb escreix. D’entrada, perquè juga a casa: França és el país del món on, de sempre, millor van les pel·lícules d’Almodóvar -tant pel que fa a la taquilla com per com les rep la influent crítica cinematogràfica-. Però no s’ha d’oblidar que ara, amb Los abrazos rotos,  el manxec fa un cant d’amor al cinema, amb un munt d’ homenatges cinèfils. I per acabar d’adobar, els portarà l’oscaritzada noia L’Oréal, Penélope Cruz. Certament, de més verdes en maduren i vés que no se’ls giri la pel·lícula i ho trobin tot massa especulatiu; però jo diria que, de números per convertir-se en esdeveniment, en té força. I atenció, que el Jurat presidit per Isabelle Huppert podria fer molt feliç l’organització del certamen. 

Permeteu que reprodueixi, traduït, un fragment del text que Gilles Jacob, president del Festival de Canes, va llegir a la roda de premsa de presentació de la programació d’enguany: Durant molt de temps he cregut que el cinema era un camí ral per on passaven de Lumière a Griffith, de Méliès a Stroheim, d’Eisenstein a Ford, de Chaplin a Keaton, o si voleu més recentment, d’Almodóvar a Cronenberg. No és pas perquè sí que Jacon esmenta Pedro Almodóvar: per ells, és un autor prou important no tan sols per tenir-lo en competició, sinó per esmentar-lo -mal sigui en clau contemporània- entre els grans del setè art. Certament, això no té res a veure amb que el manxec guanyi o no la Palma d’Or; però deixa ben clar que, als responsables del certamen, els agradaria molt que l’acabés tenint. I no cal dir al mateix Almodóvar, que, amb Todo sobre mi madre, en va sentir la flaire.

La fitxa de Los abrazos rotos, amb enllaços informatius, clicant aquí [Fitxa: “Los abrazos rotos”]

Altres articles en aquest bloc [Comentari i notes: “Los abrazos rotos”][Director: Pedro Almodóvar] [Tràilers i talls] [Canes 2009: la selecció oficial]

Crònica des de Canes 2009 [Diari de Girona, dc 20 de maig de 2009]

FOTO Penélope Cruz i José Luís Gómez, a Los abrazos rotos, de Pedro Almodóvar

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *