Entre una cosa i l'altra

Toni Casals Guàrdia

26 de gener de 2016
2 comentaris

Boadella i pujolisme

I

El Pujol Soley ha superat el Pujol Ubú. Boadella ho ha reconegut amb esportivitat. En efecte, la realitat anava molt més plena que els dos maletins de l’obra d’Els Joglars. Res a dir: tot i la multitud dels que ja ho sabien, també en som uns quants els que ―com Boadella o la germana de Pujol― no ens imaginàvem un escàndol de tanta envergadura.

II

L’afany rampinyador del pujolisme no coneix límits. Fins i tot fora d’escenari les seves grapes es fan notar. És tan així que Boadella ha de veure com li perilla un dels títols que l’enorgulleixen més, aquell al qual va dedicar tantes batalles i que ell es va autoconcedir: el de Traïdor Nacional de Catalunya (Diarios de un francotirador, 29 de juliol del 2009).  I és que si avui es lliurés el guardó, un bon candidat a rebre’l seria Jordi Pujol i Companyia, que ha arreplegat un munt de mèrits i bitllets difícil d’igualar. I quina imatge més torbadora, la de Pujol i Boadella disputant-se la mateixa corona!

III

Amb el títol de Traïdor Nacional, com se sap, Boadella va canviar l’agenda de contactes i compromisos. Els seus nous amics el van acollir entusiasmats. Des de llavors li acosten micròfons, el fan pujar a púlpits i tribunes, l’aplaudeixen, el paguen i l’homenatgen. El tenen per un heroi que ha descobert la veritat i que, armat de valor, la predica sense descans: els catalans patim una epidèmia de paranoia.

Però aquests amics no saben que Boadella interpreta un paper. El pujolisme ha trasbalsat  el país. Cert. Però als espectadors rasos l’experiència ens ha tornat més subtils. Ens ha afinat la vista i l’oïda. Estem curats d’espants i difícilment ens tornaran a enredar. Per això no ens passa per alt que Boadella fa comèdia. Sempre li acabem atrapant l’excés de postís i de màscara, els estrips de la disfressa, les pífies del guió. Vet aquí, en definitiva, un actor que no encerta el traç en el dibuix del personatge. I vet aquí un personatge que fluixeja i deixa a la vista tota l’artificiositat.

IV

Valguin d’exemple tres moments caçats al vol:

a) Sobre la llengua catalana Boadella ha assegurat unes quantes vegades que «no va ser perseguida ni prohibida de manera brutal».

Aquesta afirmació podria sonar convençuda si anés acompanyada d’altres afirmacions del mateix nivell i rigor, tals com «Els ovnis ens vigilen», «L’arribada de l’home a la Lluna va ser un engany de la NASA» o «Demà soparé amb Elvis Presley i Michael Jackson».

Però no ens consta que Boadella hagi abraçat cap pseudociència o que sigui devot de teories conspiratòries. La frase sobre el català, doncs, sona tan impostada que no cal donar-hi més tombs.

b) Diarios de un francotirador: entrada corresponent al 4 de novembre del 2011. Matí a cal matrimoni Boadella-Caminal. Tot esmorzant, marit i muller es posen a criticar les casulles de Rouco Varela per poc sumptuoses, i es pregunten «por qué poseyendo un arsenal de ornamentos espléndidos, [Rouco] tiene que celebrar los ritos revestido con sedalinas tan vulgares».

Resulta que el cardenal tira massa a plebeu i desafia la pompa i la jerarquia tèxtil. Això explica que Boadella ―home de parenostre diari, defensor de les essències més pures de l’Església― no participés en les manifestacions massives a favor de la Família i la Vida (Madrid, 2005 i 2014). Com que entre els impulsors hi havia Rouco i el Camí Neocatecumenal, organització de marcada tendència progre-hippiosa, sembla evident que aquelles gentades, aparentment decoroses i moderades, eren de fet un ramat d’esparracats, revolucionaris i llibertins.

En canvi, el cardenal Cañizares, arquebisbe de València, ja és una altra cosa. El setembre del 2015, intuint que amb la Constitució no n’hi haurà prou i que Déu hi haurà de fer més que nosaltres, va convocar a la catedral de la ciutat una vetlla per la unitat d’Espanya. Justa la fusta! Aquesta és la cerimònia on Boadella s’hauria de trobar còmode, un ritual amb bona vestimenta, en format no gregari, sense pudor d’ovella, una pregària a mida de dues de les seves militàncies més estimades: l’integrisme catòlic i la integritat territorial espanyola.

Però l’artista no hi va ni treure el nas. Impossible empassar-se’l, aquest Boadella!

c) En el programa La Sexta Noche del 8 de novembre del 2014, durant un debat amb Xavier Sardà sobre la consulta de l’endemà (9N), a Boadella se li escapa: «Jo crec que es pot negociar sobre tot però hi ha coses que em semblen innegociables» (a partir del minut 14).

És ben bé que no s’ho ha preparat. La falta d’assaig desdiu d’un professional de trajectòria tan fecunda, sempre tan primmirat en la composició d’escenes i personatges. Boadella sucumbeix a la supèrbia: no estudia el paper i ho fia tot a la improvisació. Però el talent no dóna per tant.

V

No hi fa res que nosaltres vegem el truc, o el llautó, de Boadella. El que convindria és que no l’hi veiessin els seus amics, que podrien tenir un disgust dels grossos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!