Anotacions rizomàtiques

L'escriptura proteica front a la cultura quadrangular

29 d'abril de 2008
7 comentaris

L’IEC CONCEDEIX UN RECONEIXEMENT PER A UN PROJECTE D’INVESTIGACIÓ DIALECTOMÈTRICA


    El recent 24 d’abril vaig estar a Barcelona en la Seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)  per assistir i participar en el lliurament dels Premis Sant Jordi, juntament amb els altres guardonats i guardonades. Es tracta de la LXXVII convocatòria d’aquestes característiques. 

    Recordem que l’IEC és la “corporació acadèmica, científica i cultural l’àmbit d’actuació de la qual s’estén a les terres de llengua catalana, fou fundat l’any 1907 amb l’objectiu de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. És una llarga tradició de l’Institut d’Estudis Catalans atorgar premis a institucions i a persones que, amb llur activitat i treball, contribueixen a assolir la finalitat de l’Institut”.

    El meu projecte d’investigació es titula “Dialectometria sobre les cartografies de la llengua catalana: aplicació del cluster analysis per a l’obtenció de resums jeràrquics i arborescents”. Aquest projecte concorria en la modalitat de Borses d’Estudi dels Països Catalans, des del País Valencià.  
      
Més info oficial sobre els Premis Sant Jordi de l’IEC, clica ací.

Imatge: Grup de guardonats i guardonades en la convocatòria d’enguany.

[Hi ha més: l’article continua…]

     Els membres del jurat d’aquesta modalitat han estat: Ricard Guerrero (secretari científic), Maria Josep Cuenca i Joan Peytaví (membres de la Secció Filològica), Salvador Alegret (membre de la Secció de Ciències i Tecnologia) i Antoni Riera (membre de la Secció Històrico-Arqueologica)

    En certa manera, implica la continuació d’una línia d’investigació pròpia, iniciada de manera pionera a través d’un article editat en una revista d’investigació comarcal (per a més info, clica ací). Aquest nou projecte servirà, entre altres coses, per a obtindre imatges sintètiques — inferides matemàticament– de per on van les isoglosses multivariables de les cartografies dialectals de la llengua catalana — usualment univariables–,  l’àmbit empíric seran els Atles Lingüístics nacionals aixi com dues comarques concretes, una de Catalunya i l’altra del País Valencià, a un nivell amb més detall.

     En el projecte he inclòs, a més, una discussió actualitzada — prou completa i ara ampliable– sobre l’estat de la qüestió de la dialectometria a Europa (en especial de la tècnica estadística del cluster analysis) així com el disseny d’un arxiu power point per a fer una xerrada divulgativa sobre els resultats de la investigació presentats en l’informe final.

      La trobada del dia 24 d’abril va començar amb unes fotografies de grup al pati interior de l’antic edifici de l’IEC (Casa de Convalescència), després es va realitzar l’acte en la Sala Prat de la Riba  amb el visionat d’un video sobre les finalitats i les activitats de l’IEC, l’obertura amb unes paraules a càrrec de l’Il.lm. Sr. Salvador Giner, president de l’IEC, la intervenció musical del grup Stella Splendens, la proclamació dels premis i borses d’estudi 2008 (amb lliurament dels diplomes acreditatius), intervenció — en nom dels guardonats– de la senyora Paula Elguezebal (guanyadora del Premi Joan Givanel i Mas de Comunicació Social), així com amb un parlament del Sr. Marcel Mateu, president de la Comissió de Patrimoni i Catalanitat del Consell General dels Pirineus Orientals; a continuació la cloenda de l’acte a càrrec del president de l’IEC, Sr. Salvador Giner així com una copa de cava al jardí Mercé Rodoreda.


     Es tracta d’un reconeixement que valore com a important, considerant la llarga tradició, l’esperit científic rigorós i l’ànim innovador de l’IEC. És molt emocionant que el teu nom aparesca a la vora de tants experts i especialistes valuosos que han fet progressar el coneixement en els Països Catalans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!