R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

12 de maig de 2008
0 comentaris

Morts de gana

16 reclusos moren en una presó del Congo per manca d’aliments

 

Que algú mori de gana en un presó d’occident és un fet que ja no preocupa la població. Les lleis internacionals de protecció als presos i de responsabilitat de l’estat vetllen per un tracte digne per als reclusos.  A Àfrica però, les morts dins els centres penitenciaris continuen essent quotidianes. Les últimes morts per manca d’aliment i mesures mèdiques de 16 reclusos a la presó de Mbuji Mayi, capital de la província central de Kasai Oriental , República del Congo han fet saltar l’alarma dins la comunitat internacional.   Diverses ONG que actuen al país i  la MONUC, Missió de la ONU al Congo Kinshasa han denunciat fermament que les morts van ser provocades per culpa de la malnutrició  i les condicions quasi insalubres que es pateixen al centre. La presó de Mbuji Mayi, va ser construïda  per albergar un màxim de 100 reclusos. En l’actualitat i compleixen condemna 398 homes i 11 dones i  les seves parets han resultat ser insuficients per una ciutat on hi residiexen 3,5 milions d’habitants.

 

 

Jean Marie Eley Lofele, de la ONG Associació Internacional d’advocats de defensa i de la xarxa de drets humans del Congo Kinshasa, va declarar que l’estat està faltant a les seves obligacions ja que hi ha lleis nacionals i internacionals que obliguen a vetllar pel bon funcionament i una garantia de vida digna per als reclusos. Va denunciar a més a més que el govern central del Congo posa traves al bon funcionament dels seus centres penitenciaris i que el país pateix un greu problema d’obstrucció del sistema judicial.

 “ Un acusat pot arribar a romandre fins a sis mesos en presó preventiva, quan per llei és obligat que no poden ser-hi més de 40 dies. Les gestions que van des de la seva detenció  fins al judici es poden allargar quasi eternament si l’acusat o la seva família no disposa d’un fons econòmic important.” De les 16  víctimes, mortes  entre 1 de gener i el 19 de Febrer n’hi havia 6 que restaven en presó preventiva.

 

 

A principis d’aquest any, Joseph Kabila, president de l’estat, va procedir a retirar alguns jutges al considerar-los responsables de la lentitud de l’administració judicial del país. La mesura però no ha estat suficient. El Governador de Kasai, Nogy Kasandji a reconegut que el problema de la falta d’aliments  i d’atenció sanitària als presoners de la província és alarmant, però difícilment solucionable ja que l’estat no contempla les despeses d’atenció als centres penitenciaris dins els pressupostos anuals.

 

Segons la MONUC les violacions dels drets humans son comuns en totes les presons del Congo. La detenció preventiva es fa servir rutinàriament a l’estat  tan en tribunals civils com militars sense diferenciar delictes majors o menors. Els familiars dels reclusos es poden veure obligats a pagar entre 200-300 francs congolenys (uns 36-91 centaus de dòlar americà) per a tenir accés a visitar un germà, el tiet, la mare o el marit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!