R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

23 de maig de 2010
0 comentaris

De Bolívia endins

Bulibya en quechua, Wuliwya en aimara, Volívia en guaraní, o Estat Plurinacional de Bolívia, de forma oficial. Aquestes són les diferents maneres de referir-se a Bolívia, un país situat al centre-oest de Llatinoamèrica. Presidida per Evo Morales, Bolívia intenta resurgir de la pobresa i situar-se entre els països de Sudamèrica que poden fer més passos endavant pel seu desenvolupament com a país. El camí no és gens fàcil. I menys amb la poca estabilitat dels sistemes polítics, econòmics, socials i culturals, on massa sovint hi ha mancances que es podrien catalogar de “vitals” com per a tirar endavant la situació d’un país en vies de desenvolupament.

A Catalunya, Bolívia és el país d’on més immigrants venen últimament, amb un increment del 46% en el darrer any.

Bolívia sempre m’ha captivat. Des de petit, quan tenia una companya a classe boliviana, molt interessada en la cultura catalana, en adaptar-se en les nostres costums, i -encara ho recordo- mirar d’entendre perquè el Barça “és més que un club”. Amb aquesta carta de presentació, l’Steffy, la meva amiga boliviana, va destapar el meu interès vers aquest país sudamericà. I des d’aleshores he intentat estar mínimament informat sobre Bolívia, que amaga una realitat cultural immensa, desconeguda encara per a molts.

Més enllà de les múltiples polèmiques que provoca el president bolivià, Evo Morales, i tot superant les mancances del territori d’un país en vies de desenvolupament, Bolívia suma esforços per tirar endavant. Des dels camperols supervivents de la “Masacre de Pando” fins als nens i nenes que cada dia van a escola, somniant amb un món millor, amb l’esperança de fer vida en un país, el seu, on simplement s’hi pugui fer això. Viure. I que els ho deixin fer.

I amb el so de fons del charango Bolívia intenta sortir de la pobresa. Mira ser ella mateixa, amb els seus avantatges, amb la seva riquesa, però també amb els seus desperfectes i les seves mancances. Quin país renunciaria a ser ell mateix, a la seva realitat? Bolívia sempre s’ha mostrat tal i com és. Des de Sucre, la capital, fins als racons més inhòspits del país. I des del propi territori arreu del món on se l’ha volgut escoltar, i se li ha mostrat un mínim d’interès.

Bolívia, la Bolívia de l’Steffy, una nena de vuit anys quan va arribar a Catalunya, que volia aprendre el català i que es mostrava molt tímida quan li preguntava coses del país d’on venia. La Bolívia de l’Steffy, una noia, ara, de vint-i-un anys, que amb mitja carrera d’enginyeria sota el braç, accepta, amb un somriure als llavis que feia molt que no li veia, a respondre tot el que ara li pregunto sobre Bolívia, la seva Bolívia, el país que va deixar enrere fa tretze anys.

Gràcies al meu pobre bagatge cultural sobre Bolívia -però bagatge en definitiva-, he pogut trobar uns breus i unes notícies informatives que m’han interessat, i molt. He volgut parlar de tot. De l’ensenyament, de la cultura, de la política, de la societat. De la realitat boliviana. Dels múltiples errors, de les grans mancances que encara la Bolívia de l’Steffy ha de superar.

I tot parlant amb l’Steiner per a l’entrevista, m’he adonat que, darrere la Bolívia corrupta, gris, darrere la Bolívia pobre, trista i menyspreada per a molts, hi ha un país que vol mirar enfora sense deixar de créixer endins. La Bolívia dels supervivents, dels avis i àvies que volen viure en un país millor, o que mouran cel i terra perquè els seus néts el puguin gaudir.

Aquesta és la Bolívia que jo conec. Encara que sigui des de casa, sense haver tingut mai l’oportunitat de passejar-m’hi. La Bolívia que encara el seu futur per a créixer endins, amb la ferma voluntat de crear, i no la de conquerir.

És aquesta, i només aquesta, la Bolívia de la meva amiga Steffy. La que ella m’ha explicat. La que jo em crec. La que jo conec. La que, tan de bo, algun dia pugui veure i viure amb els meus propis ulls.

Pachi iyaw ukakama Jichha, Volívia
Gràcies i fins aviat, Bolívia

Adjunt, l’himne oficial de Bolívia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!