Commonmisery

Soledat Balaguer

20 de novembre de 2015
2 comentaris

Qui compra el petroli d’Estat Islàmic?

 

Algú pensa de debò que atacar Estat Islàmic per terra, mar i aire resoldrà la qüestió? Una setmana després dels atacs de París, i mentre segueixo per diverses cadenes el que està passant a Bamako, esborrona constatar que ningú, ningú, de la comunitat internacional s’hagi qüestionat vigilar i actuar a la Mediterrània… no per llençar atacs, sinó per curtcircuitar l’exportació marítima del petroli que EI treu cada dia dels seus pous –iraquians i sirians- per vendre’l a alta mar des de vaixells en aigües internacionals, que traspassa a d’altres vaixells que el compren… i el venen, evidentment, ben blanquejat i no precisament a llocs llunyans del planeta.

Fonts sobre el terreny asseguren que EI, primer, treu el petroli en camions cisterna i, en arribar al port de Ceyhan, a Turquia, el traspassa a vaixells. Segons Gursel Tekin, portaveu del CHP (partit socialista turc), aquests vaixells serien propietat de BMZLtd, companyia naviliera de Bilal Erdogan, fill del president turc. Atenció, aquesta és una informació que sembla que es va produir durant l’estiu, en campanya electoral, i pel que jo he pogut rastrejar no ha estat recollida per agències de notícies internacionals tradicionals, fins fa exactament dos dies. El 18 de novembre, en efecte, una informació  publicada a RT (Russia Today) sobre la reunió del G-20 a Antalya, en feia referència explícita. Però, si més no, tothom sí que reconeix, diu i proclama que EI es finança principalment pel petroli –i la venda de contraban d’antiguitats convenientment trossejades per les seves bombes- i per algun lloc ha de treure el petroli fins al mar.

Com és que no es llencen drones sobre els camions cisterna? Com és que no es detecten i en canvi sí que s’ataca amb precisió la casa d’un jihadista en qualsevol poble? En el mateix article de Russia Today s’explicava que a la reunió d’Antalya, Putin va posar en dubte el compromís de Washington en la lluita contra EI, dient que havia mostrat als americans fotografies sobre els combois de camions –que alguns xifren en més de 1.000-i que aquests no havient fet res al respecte. I l’articulista afegia que  “miraculosament, llavors, el Pentagon va trobar un comboi de camions (…) i va bombardejar-ne 116. Per primer cop”. L’article no diu res de si Rússia fa el mateix.

Com és que ningú, ni l’OTAN, ni la Sisena Flota americana, que es passeja pel Mediterrani, no s’han trobat mai amb vaixells que transporten petroli  de procedència, si més no, sospitosa (bé, sembla que tampoc no s’han trobat mai amb refugiats que naufraguen, o algú de vosaltres ha vist cap imatge d’un vaixell americà salvant nàufrags, tot i que la sisena flota té la base a Nàpols)?

Però la pregunta bàsica seria: com és que cap reunió de mandataris no planteja tallar d’arrel aquesta font de diners, cap servei secret rastreja comptes corrents, com sí que són capaços de rastrejar un jihadista amagat en qualsevol banlieue conflictiva?

Per què no comencem a parlar clar de quines són les arrels profundes dels problemes? Algú ignora, a aquestes alçades, que els creadors de EI provenen dels militars que donaven suport a Saddam Hussein, el sanguinari dictador laic víctima del més gran error recent dels Estats Units amb l’ajut de la Gran Bretanya i del govern del PP, quan s’han publicat documents detallats i contrastats de com està organitzat Estat Islàmic? Si ells mateixos proclamen que volen el “califat” –amb seu tradicional a Bagdad- que, un cop destruït l’Imperi Otomà després de la primera guerra mundial, va passar, de fet, a ser controlat per Aràbia Saudita, algú serà capaç de fer alguna cosa intel·ligent que posi fi a l’horror que ja ha matat onze milions de musulmans en els últims quinze anys (ells són les primeres víctimes, sense oblidar totes les altres, començant per les víctimes d’Atocha, evidentment)  i que està destruint  les nostres bases culturals?

Tots som fills de Ur, de Babilònia, d’assiris, de foceus. Descendents de Nimrod, el mític constructor de la Torre de Babel. No és la “seva” cultura contra la “nostra” cultura.  No hi ha un “nosaltres” i un “els altres”.

O, potser sí: “nosaltres” som la bona gent que viu a banda i banda del mediterrani. I “els altres” són els que estan fent pujar,  a la borsa, les cotitzacions de les principals companyies fabricants d’armes,  inclosos els avions de transport bèl·lics fabricats a Espanya.

 

  1. Doncs mira, si.
    Si s’ataqués les posicions que ocupa l’Estat Islàmic per terra mar i aire, és a dir si als bombardeixos aeris s’afegís una intervenció per terra i operacions amfíbies al nord-est de Síria s’acabaria amb ISIS, no pas amb el problema del terrorisme nazi-islamista, però si amb ISIS que hem de recordar que a diferencia del terrorisme islamista conegut fins ara , té la particularitat que ocupa administrativament un territori, és a dir ha constituït un estat.
    I l’altra qüestió és que els musulmans no són les primeres víctimes. Ho són els musulmans que viuen als territoris on aquestes organitzacions tenen més implantació, però ni encara així són les principals víctimes els primers, (en el sentit de ser els més afectat). Els que ho són més, són, sobretot, els cristians ( a la zona un 10% aprox. I altres confessions religioses encara més minoritàries i els Kurds que tampoc són tots musulmans).
    Serem fills culturals de neolític nascut a les terres entre el Tigris i Eufrates ( sens dubte allà va néixer l’acumulació de riquesa i el control de la població a partir d’estructures estatals i superestructures religioses que consagraren la propietat privada) però ja va sent hora que ens desempalleguem de determinades herències i sobretot de les religions i molt especialment de les monoteistes i singularment de la musulmana, la pitjor d’entre les dolentes.
    L’esquerra hem de torna a reivindicar l’ateisme com un valor imprescindible per fer-nos humans.
    Eliminem les religions de les nostres vides i serem més feliços.

    1. Completament d’acord, Santi.
      Tot i respectant qui honestament creu per donar sentit ala seua vida, considere nefastes les religions, perquè ens entrebanquen a gaudir plenament del nostre esdevenir per aquest singular planeta i a tractar de canviar les nostres condicions d’esclavatge, per ser més lliures, ara i ací. Les considere un parany per a la humanitat, prou ben parat –dissortadament– pels poderosos, vista la munió d’adeptes i fanàtics que encara trobem arreu. Fa feredat el domini aclaparador que encara tenem els ordes religiosos en l’educació dels nens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!