Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

3 de febrer de 2010
0 comentaris

Conversa sobre les declaracions de Johan Galtung.

Comentava les declaracions de Johan Galtung sobre la situació a l’estat espanyol, nació i nacionalisme. Em vaig plantejar que Cal preguntar-se unes coses, i bàsicament assenyalava unes mancances que hi veia.

Però, i…: És que em sembla molt important el què assenyales. Jo vaig mirar de comentar el que em semblen mancances, i el punt del sense sentit de
la nació espanyola, i indissoluble a més, queda ben clar, i hauria de
ser més efectiu.

  Sílvia Martínez

  
Entenc que ens falten detalls sobre el què pensa i opina Johan Galtung, i per   això ens hem de preguntar aquestes coses i alguna altra que suggereixen les afirmacions de l’entrevistat. Sobre l’afirmació que els catalans ho hem fet molt bé afegiria que ho estem fent molt bé, encara. Vull dir que no s’ha acabat, i que els catalans tenim clar que el projecte és l’estat propi, i no que la constitució espanyola que sigui ens comenci a respectar. Cal afegir que són molts anys i molts mals, suposo que si no en té notícia Johan Galtung li ho hem de fer saber.
29 gener a les 23:10

  Alfons Ramos

  
Gràcies pel link, Silvia. Galtung és pioner en que es comenci a entendre la pau com a quelcom més que l’absència de conflicte bèl•lic, que vindria a ser com entendre la bellesa com l’absència d’imperfeccions. Galtung convida a cultivar els valors de la cultura de la pau (universalisme, benestar subjectiu, pau, sostenibilitat, bondat, benevolència, inofensivitat) i no diferenciar entre terrorisme i violència d’estat (no només del Gal sinó la dels exèrcits).
El contrasentit que assenyales respecte de la constitució espanyola l’aclareix quan diu que la constitució afirma que Espanya és una nació i que aquest és el problema perquè en realitat no ho és: és un estat que pretén administrar al seu criteri els bens de diversos pobles que aquests sí, son nacions. Nacions sense estat, però.
30 gener a les 11:00

  Sílvia Martínez
  Gràcies pel comentari, no l’he vist fins ara, es veu que els avisos a vagades……
Tens raó, em vaig fixar en aquest detall, però segueixo pensant que el constitucionalisme no és la única manera de “dir la darrera paraula” que ens hem de plantejar. I pel que fa a l’Estat espanyol, donat l’ús que fa de constitució i constitucionalitats, crec que hauria de plantejar-ho d’altra manera. Perquè no totes les constitucions són igual, com bé assenyala fent comparació amb l’alemanya. I perquè l’Estat espanyols, en la expressió, pràctica i plans des successius governs ja veiem com va.
Fa 4 hores

  Alfons Ramos
  Un plaer, Sílvia.
Tinc la mala costum de fixar l’atenció en allò originari de les coses i en el cas que planteges la clau radica en la qüestió que deixa anar Galtung: “la constitució espanyola afirma que Espanya és una nació, la qual cosa és falsa”. Espanya no és una nació, d’aquí ve la impotència del tribunal constitucional, Espanya és un estat. La nació és la organització política d’un poble, l’estat és la organització política d’una oligarquia.
Sílvia, la lluita veritable no és per la independència sinó per la nació. La independència és una característica més de les nacions. Estableix la nació i tindràs independència. La qüestió del constitucional és molt més transcendent del que sembla i és on cal posar-hi energia.
Fa 3 hores

  Sílvia Martínez
  I tant, gràcies per enfocar-ho.
Els constitucionalistes espanyols (o hem de dir els espanyolistes?) defensen que de nació, a la constitució espanyola, només hi ha una: “La Nació espanyola” diuen, i Galtung assenyala que això és fals, que no és una nació, sinó un estat.
Tens raó, genial.
Podem respondre-hi directament i de manera senzilla que:

– si sostenen que la constitució diu que només hi ha una nació,
– ens haurien de dir a quina una de les nacions de l’Estat es refereixen, encara que no els hi acceptem aquesta “unicacitat indissoluble”,
– ja que d’espanyola no n’hi ha hagut ni n’hi ha, encara que sigui la seva afirmació,
– perquè aquesta seva afirmació és falsa.

Tenim la nació, i la seva lectura de la constitució queda desqualificada des del principi. Sí?
fa prop d’una hora

…………………………………
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/158040
http://www.facebook.com/5ilviamartinez?v=feed&story_fbid=454677120575

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!