Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

22 de gener de 2008
2 comentaris

Recollint idees per a la taula sobre el codi ètic blocaire

Divendres em fan moderar la taula rodona sobre l’ètica dels blocs a les primeres Jornades de la Catosfera, a Granollers. La idea aquesta del codi ètic, del segell de qualitat o del manual de bones pràctiques és una història que ve de mesos enrere, i de la qual en sóc força culpable. Crec que ni Vicent Partal [bloc] ni Juan Varela [bloc], dues referències per a mi, no en són partidaris. En tot cas, feu les vostres aportacions per a posar-les damunt la taula. En Vicent també recull idees en el seu bloc: Codi blocaire.

La Malla: Jornada sobre Internet i blogs a Granollers

  1. Bé, doncs, aquí va la meva…


    Entenc que l’ètica dels blocs és una qüestió de pes, sobre la qual cal parlar i debatre, però que difícilment podrem anar més enllà d’això; cosa que, d’altra banda, ja m’està bé. 

    La transversalitat, impredictibilitat i dispersió del fenòmen és la seva principal riquesa, i també limitació alhora de plantejar-se un determinat codi deontològic. La blocosfera funcionant en clau corporativa? La blocosfera regulada a partir de les línies d’un col·legi professional, posem per cas, del de periodistes? És que un bloc és un mitjà de comunicació? Si i no. I més aviat ‘no’, crec.

    No és si em sembla convenient o no un codi ètic per al blocaire, així, en majúscules. És si em sembla possible. I no me’n sembla gens.

    Entenc que el debat seria més de donar eines al blocaire per inscriure’s en una determinada pràctica o valors: les llicències creative commons em semblen exemplars. 

    Aquí si que veuria interessants determinats segells que serveixin per donar pistes als visitants o lectors de que es trobaran, i que serveixin als blocaires per trobar indicacions, crear xarxa, discutir. Imaginem segells que a banda de regular (com creative commons) la difusió de continguts, declarin que el bloc que es visita és ‘Comment friendly’ o que té ‘Debat regulat’, o que té ‘Continguts periodístics’, o que… No serien tant codis ètics, sinó uns determinats codis de continguts i conducta.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!