Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

6 de gener de 2009
5 comentaris

Facebook, contra la massacre d’Israel a Gaza

La condemna de l’atac militar d’Israel sobre Gaza s’expressa a Facebook, com bé deuen saber els usuaris d’aquesta xarxa social. Un munt de campanyes i causes proliferen aquests dies entre els internautes que naveguen pel Facebook. La majoria d’elles, contra la massacre d’Israel i en defensa del poble palestí. La causa Pau convoca la població aquest dimecres a 2/4 de 10 del vespre davant dels ajuntaments d’arreu del planeta. “No ens mantinguem indiferents. Manifestem el nostre rebuig per la situació a Palestina. Encengem una espelma per la pau”, crida la convocatòria. Contra la masacre en Gaza, n’és una altra, però n’hi ha moltes i a cada hora els internautes es van passant aquestes campanyes virtuals que, algunes, tenen traducció física i real al carrer. Si l’11-M es va imposar el passa-ho dels sms, en plena explosió de la web 2.0 i de la xarxa social, un cop superat l’escenari inicial dels blocs, ara la mobilització i la conscienciació 2.0 es formula a través d’eines com el Facebook. Existeix una protesta, segurament menys visible que les manifestacions 1.0 de fa uns anys, que es mou amb paràmetres i lògiques diferents. Detectar-ho i posar-ho de manifest és, en part, una de les feines dels nous periodistes en aquest temps.  El periodisme del segle XXI requereix una certa reinterpretació, una voluntat ferma d’anar a les fonts ara que les fonts ragen per canals diferents. No tindrem tantes casserolades o tantes fotos d’espelmes enceses en places ocupades per manifestants. L’exercici és més complicat i demana imaginació. Les noves manifestacions, tímides probablement, s’escenifiquen en una altra mena d’espai públic: el de la xarxa, el de la Internet social i participativa. Encara que sigui per desmuntar l’argument segons el qual ningú no està fent absolutament res davant de l’atac desproporcionat i injustificat contra els palestins de Gaza, cal posar el focus en aquestes expressions cíviques sorgides  les últimes hores a Internet. Que no ho facin els poderosos (on són Obama o Sarkozy?) no vol dir que la societat s’hagi resignat. Almenys definitivament. I la catalana  que navega i remena pel Facebook s’expressa clarament contra Israel i en favor de la pau.

  1. Ara fa un moment comentava amb la meva filla al  seu bloc  “Expressions d’una oreneta”…. la gran vergonya que estem vivint en aquests moments tan difícils per al poble palestí, tan maltractat des de fa tants anys….

    Tal com li comento a ella…. crec que l’idea de sortir al carrer es la necessària per poder al menys fer nos sentir, que ningú ens pugui fer callar. Recordem que la unió fa la força i que tenim l’obligació de lluitar  per parar tanta injustícia.

    Faré córrer la veu per hotmail…. i personalment per aconseguir que demá, siguem moltes les veus que s’aixequin en contra d’aquest vessament de sang innecessària.

    salut

  2. tens tota la raó, sincerament penso que el facebook és una eina més de mobilització així com també un mitjà per estar en contacte amb els i les palestines que viuen de primerà mà el setge .
    tot i així la solidaritat no virtual també està sent impressionant, només s’han de veure les actualitzacions que estem fent de les convocatòries arreu dels Països Catalans a:

    http://www.palestina.cat/
    una abraçada

  3. Realment, des de sempre, la informació és poder. Només cal veure en totes les guerres que el primer que es fa és tallar comunicacions al rival.
    Internet és una eina potentíssima que ens permet tenir veu als que no tenim un poder “físic”. La societat catalano-parlant és una de les més representatives a nivell mundial, i estem expressant de forma aclaparadorament majoritària el nostre suport al poble palestí, un poble ocupat, castigat i estigmatitzat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!