Diferents formes de dir No, un mateix resultat per a Catalunya

Ahir vam fer l’acte central de campanya de CiU a Sant Feliu. Hi havia molta gent, més de 60 persones vaig comptar. És clar que teníem com a convidada una persona que ha viscut molt d’aprop la negociació de l’Estatut, la diputada i ponent de l’Estatut, Núria de Gispert.

Núria
de Gispert va començar la seva intervenció dient que "el no encara que tingui
diferents formes porta al mateix resultat per a Catalunya" i és que "ens
quedaríem no com estem, si no que aniríem molt més enrera" perquè "amb quina
cara anem a tornar a negociar a Madrid si en 29 mesos el tripartit ha estat
incapaç de negociar res per Catalunya".

Per
De Gispert cal votar Sí perquè en nou Estatut incorpora 4 aspectes
fonamentals:

1.-
Reconeixement nacional de Catalunya.
Un nou marc polític de relació entre Catalunya i Espanya basat en la relació
bilateral, "s’ha acabat el cafè per a tots perquè es reconeix la singularitat de
Catalunya i els nostres drets històrics" (llengua, dret, cultura, educació i
sistema institucional.

2.-
Més poder polític: Catalunya guanya
en més competències però sobretot en seguretat jurídica. Amb el nou Estatut
l’Estat no podrà legislar en tems que Catalunya tingui competència
exclusiva.

3.-Nou model de finançament: Hem
aconseguit un bon finançament, però sobretot hem aconseguit canviar el model. A
partir de l’Estatut "serà Catalunya la que disposi d’un Agència Tributària
pròpia i serà el ministre el que haurà de negociar amb el conseller l’aportació
de Catalunya a l’Estat. A més es posen límits a la solidaritat interterritorial,
"els nostres recursos no serviran per fer autopistes gratuïtes fora de
Catalunya", només serviran per educació, serveis socials i Sanitat.

4.-
Dèficit d’infrastructures: En els
propers 7 anys la inversió de l’Estat a Catalunya haurà de ser del 18%, fins ara
al màxim que s’ha arribat és al 12%. A més si la inversió o la pot fer l’Estat
la pot delegar a la Generalitat o utilitzar-la per rescatar
peatges.

Em va agradar força la intervenció de la Núria de Gispert, va ser clara i sobretot es va dedicar a parlar del text de l’Estatut, potser és el que hauria d’haver estat aquesta campanya que ha estat des de l’inici més basada en els retrets mutus que en explicar que hi ha i que no hi ha a l’Estatut.

 1. Núria de Gispert es pregunta, en el cas que el ‘no’ guanyés, “amb quina cara anem a tornar a negociar a Madrid si en 29 mesos el tripartit ha estat incapaç de negociar res per Catalunya”. En el meu cas, ara ja només puc anar pel món amb cara d’avergonyit, d’ençà del trencament de la unitat, optimisme i fermesa que desprenien els partits quan van redactar l’Estatut de setembre. I suposo que no cal que li recordi qui va llançar la primera pedra tot reunint-se amb el Zapatero…

  I pel que fa al primer punt, que la senyora de Gispert m’aclareixi on collons se’ns reconeix com a nació, perquè com més llegeixo l’Estatut més vergonyós el trobo, sobretot en comparar-lo amb aquell que va ser redactat el mes de setembre, on sí que apareixia explícitament aquest reconeixement. Perquè aviam, senyora de Gispert, si durant la "cepillada" de l’Estatut han fet desaparèixer qualsevol referència a la nació catalana (substituint-hi ‘nació’ per ‘nacionalitat’, o ‘nació catalana’ per ‘Catalunya’), no serà perquè realment no se’ns hi reconeix com a nació? I si no, com ens explica la desaparició de l’article primer, on clarament hi deia CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ?

 2. Aquest estatut és vergonyós. CyU, o més exactament el senyor Mas, s’han venut per a tornar a tenir el poder. Això, a costa de hipotecar el país per 30 anys més! Quin cinisme. Per sort conec forces convergents -dels que no esperen cap càrrec ni benefici- que aquest cop votaran No. Almenys hi ha gent amb dignitat i amb ambició. Ambició de la sana. No pas de la que serveix per a comprar-nos l’Audi…

 3. Li podeu fer arribar a la Gispert, i a tots els "pardillospavilats" que ens fan passar rata per llebra com amb l’eztatutet…????!!!!!!!

  el trobareu a racocatala o també a http://www.tenimeldretdedecidir.org

  Document imprescindible: la ‘mutilació’ de l’Estatut del 30 de setembre
  divendres, 09 de juny de 2006

  estatutLa Plataforma «Pel dret de decidir» posa a disposició de tothom un document absolutament revelador que permet visualitzar fàcilment la ‘mutilació’ que a patit a Madrid la proposta d’estatut aprovada pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2006. Es tracte d’un document que mostra les parts ‘censurades’ en vermell i les parts afegides en verd.

  És especialment interessant observar els canvis radicals introduïts al Preàmbul (reescrit de dalt a baix), al Títol I (referent a la Nació Catalana), al títol de justícia, i sobretot als títols finals on es parla del finançament i de les competències.

  Feu clic aquí per descarregar-vos aquest document en format PDF.

  Us animem a enviar per correu electrònic aquest document a tots els vostres contactes. Considerem de vital importància que entre tots en fem la màxima difusió possible per tal que cap ciutadà vagi a votar el dia del referèndum sense ser conscient de la ‘mutilació’ absoluta que ha patit a Madrid l’estatut aprovat pel Parlament de Catalunya.

 4. Roc, llegeix-te aquest article amb atenció, recorda que en Zapatero ja va mentir ("Aprobaré el estatuto que salga del parlamento de Cataluña!"), i digue’m si això no es podria titular "Café para todos: Paga Cataluña!". Fixa’t que segons aquest article, l’estat pot ajustar unilateralment els recursos de Catalunya per garantir l’estat del benestar a d’altres comunitats autònomes. "Sempre que facin el mateix esforç fiscal", diràs, enlluernat per la cueta.

  Si Catalunya té un PIB de 10.000 i Extremadura té un PIB de 100, posem per cas, i tots dos aporten el 8% del seu Producte Interior Brut, vol dir que tots dos estan fent el mateix esforç fiscal: el 8%. Sí, però Catalunya paga 800, i Extremadura paga 8.

  Més avall diu que Catalunya, si escau, pot tenir accés als Fons de Compensació Interterritorial. M’encanten les precisions que van entre comes, i sovint al final dels diferents apartats i articles. "Si escau", "d’acord amb la normativa de l’Estat", "salvant els casos esmentats en l’article tal de la Constitució", "subjectes a la llei orgànica…" És simptomàtic que collat i ben collat que està tot. Tot blindat a favor de l’Estat. No hi ha una sola esquerda de llibertat. Només la que ells ens vulguin donar. I no t’imagines què pot passar, el dia que els ressentits del PP tornin al govern de Madrid?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.