Sobre l’aigua: menys semàntica i més praxis

Fa mesos ja vaig escriure un petit article titulat “L’hipòcrita debat de l’aigua”, però vistos els debats semàntics d’aquests dies entre transvassament o captació temporal d’aigua -que podria ser un escupinada-, encara arribo més a aquesta conclusió.

Al meu poble el mateix Alcalde que t’envia una octaveta dient que no pots regar el jardí, resulta que deixa perdre l’aigua de la piscina pública per estalviar-se el clor i si volem tenir piscina pública aquest estiu, el propi Ajuntament haurà d’incomplir la seva normativa. També hi ha un Pla director d’aigües que està ben desat a un calaix.

A Catalunya els mateixos que et diuen que cal estalviar aigua en porten despilfarran amb fuites incontrolades -i algunes ben detectades- litres i litres. La veritat és que ningú s’ha preocupat d’aquest problema, semblava lluny i no donava rèdits.

Fins i tot ara mesures de sentit comú no s’estan ni parlant. Perquè no es potencia la recollida d’aigües pluvials. Fins i tot si ets un particular sensibilitzat tens problemes per saber com i qui et pot proveir d’un sistema de recollida d’aigües pluvials. Avui he fet uan petita cerca d’empreses, haver-n’hi, n’hi ha. La majoria foranes, com: Schütz o GRAF en països que plou més però que són ecologistes de debò -no com la ICV del Conseller Baltasar-. Fins i tot he trobat una empresa GRAF que ofereix en un PDF un sistema per calcular la capacitat del dipòsit que has de posar en funció de la climatologia, l’extensió de teulada que recull l’aigua i els usos que donaràs (jardí, rentadora, WC).

Un exemple, amb una pluja de 25 litres d’aigua per metre quadrat i en una superfície de teulada de 20 metres quadrats es pot arribar a omplir un contenidor de 500 litres. Penseu la de milers de litres que es perden en cada pluja i no només a teulades de particulars si no també d’equipaments públics. Ara mateix, perquè no s’incentiva -via subvencions o desgravacions o ordenances- que la gent faci aquestes instal·lacions de recollida d’aigues pluvials?.

6 pensaments sobre “Sobre l’aigua: menys semàntica i més praxis

 1. Totalment d’acord amb tu Roc. Cal tenir bones idees, ser agosarat i treballador per fer progressar un país, i el tripartit no té cap d’aquests qualificatius.

 2. Ja entenc que vols dir quan dius, que l’aigua es perd, però aquesta aigua no es perd mai (va a para als aquifers), com no es perd l’aigua de l’Ebre, que alguns per ací al sud diuen que es perd perquè va a parar al mar.

  Aquest cicle que fà l’aigua no és res de nou fa milions d’anys que funciona igual.
  Que passaria si recollirem tota l’aigua de pluja? QUe pasaria amb els aquifers? Que pasaria amb la mediterràrria si de cop tots els rius no vessaren l’aigua al mar?
  Vaja que està molt bé aprofitar l’aigua, però no diguem que es perd.
  Això sí, lo de les canonades fa mal, tot i que a algún aquifer aniran a parar… dic jo…
  Salut.
 3. Tambe hi haurieu d’afegir que hi ha empreses catalanes que ofereixen aquests serveis en la nostra llengua. A mes, recentment ERC a Barcelona ha presentat una mocio per a que hi hagi subvencio publica a aquesta mena d’instal.lacions.

  Hi hauria d’haver mes gent escrivint sobre aquests temes, enhorabona

  Coincideixo amb un dels comentaris que l’aigua en si no es perd del tot ja que va a parar a la natura (no sempre als aquifers! molt mes sovint va a parar a les xarxes de clavegueram i d’aqui a la planta de tractament i la llera d’un riu!)

  Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*