SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

12 de maig de 2013
0 comentaris

TOTS CONTRA LA INVOLUCIÓ MUNICIPALISTA. TOTS? NO!

Abril – El Ple es normalitza (i IX)

El Ple finalitza amb el debat d’una moció col•lectiva en defensa dels municipis. Més que una proposta d’actuacions concretes, és un al•legat a favor de l’actual model municipalista arran de la llei que prepara el govern central per limitar els serveis municipals, amb la qual es vulnera altra vegada l’autonomia local i les competències de la Generalitat.

De fet, la proposta de l’executiu de Mariano Rajoy feta amb el paraigua de la crisi econòmica, té càrrega de profunditat. Proposa eliminar competències o serveis que ara fan els ajuntaments i traspassar-los a les Diputacions, on seran gestionats per empreses subcontractades. L’esperit de la llei és canviar cap un model de gestió privada fiscalitzada per institucions on la representació política no és escollida directament per la ciutadania. En poques paraules: s’anul•la o es disminueix el servei i s’allunya la capacitat de decisió del ciutadà. Conseqüència: reducció del benestar i pèrdua de la qualitat democràcia.

En Ramon Burgués del PSC i Carmen Garcia d’ICV fan intervencions molt similars a favor de la moció. Amb els mateixos arguments canviats d’ordre, denuncien la vulneració de les competències municipals i de la Generalitat, així com l’estat precari del finançament local. Només un 14% de la despesa pública és local, diuen, lluny del 25% reivindicat des de l’inici de la nova etapa democràtica.

En nom de CiU, Jordi Font explica com la proposta de llei també és qüestionada per altres organitzacions municipalistes a la resta de l’estat. Reconeix el fet d’ajuntaments que en època d’abundància han estirat més el braç que la màniga, però això no justifica, afirma, canviar les regles del joc.

La portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Dominguez, qualifica la llei d’hipòcrita arran de la denominació: Ley de racionalización y sostenibilitat de la Administración Local. A més d’empobrir els ajuntaments, anuncia, també vulnera el principi de subsidiarietat, present a tots els tractats europeus, on es postula que allò que afecta a la ciutadania ha de ser resolt per l’autoritat més propera, amb el benentès de fer-ho des de l’elecció directa dels representants socials i amb criteris de democràcia participativa. Les Diputacions no compleixen cap d’aquests supòsits.

La Marisol Martínez, portaveu d’EUiA, ho explicita d’una altra manera: la llei és un procés d’involució i recentralització contra els més dèbils, els municipis.

El portaveu del PP, Esteban Gesa, “dedueix” per les intervencions que no s’ha entès la llei i tranquil•lament dedica els cinc minuts a explicar-la… Al finalitzar demana als grups municipals que s’informin i els repta a proposar una alternativa. Sembla doncs que ell és qui no ha escoltat a la resta de grups.

La moció va endavant amb el vot a favor de tot el consistori excepte el PP.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!