SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

9 de juliol de 2013
0 comentaris

PER QUÈ SERVEIXEN LES MOCIONS?

Juny: un ple amb poca gestió (II)

Tot just començar el debat de les mocions de l’oposició, com si la xaranga a la plaça fos dedicada només al govern municipal, s’atura. Durant una hora, ha estat difícil seguir els comentaris dels nostres representants polítics.

Ara, amb el sobtat silenci, dóna la impressió que la sala hagi entrat en una situació de xoc, de paràlisi. Res d’això, com si la megafonia s’hagués apropiat de les paraules, aquestes recorren l’ambient sense dificultat, la sessió es normalitza, les orelles es relaxen.

ICV presenta (EUiA secunda) dues mocions d’impacte social i d’efectes institucionals, o sigui per ser resoltes al Parlament. La primera fa referència a la creació del Fons Social d’Habitatges de Catalunya i a obrir una línea d’ajuts pel lloguer dels habitatges. La portaveu, Carmen Garcia, en fa una defensa correcta. Vull dir breu, concisa i sense repetir-se. Els arguments que fa servir i els punts que proposa són políticament encertats i semblen tècnicament correctes. Davant d’això deixa pocs arguments per qui no vulgui votar, per raons ideològiques, la proposta.

Aquesta vegada, però, la crítica més objectiva la rep del regidor no adscrit. Aquest, amb to pragmàtic, li fa observar la contradicció i la pèrdua de temps que significa fer mocions amb propostes pel Parlament des d’un ajuntament on s’hi troben representats els mateixos partits que estan a la cambra legislativa, excepte l’Entesa. Més quan l’Ajuntament no té cap incidència real al Parlament.

Amb la intervenció de CiU es confirma que la mateixa proposta ja està en tràmit al Parlament a proposta d’ICV-EUiA i alguns dels punts que es proposen a la moció ja estan acceptats. Més raons a favor del regidor no adscrit. De fet, si es vol difondre la proposta, el fet de trobar-se en tràmit al Parlament no té perquè evitar parlar-ne en el Ple local, el que passa és que hi ha un cert abús a nivell municipal d’aquesta opció. El portaveu del PP, com a bon “cunero”, mira cap a Madrid, ens explica les actuacions virtuoses en matèria d’habitatge del govern central i afegeix que el vot del grup serà en solidaritat al govern de la Generalitat.

Julià Moltó, en nom de l’Entesa per Sabadell, recorda que l’abril es va aprovar una moció on es demanava: que el 50% dels habitatges del banc dolent fossin dedicats a lloguer social; que la Generalitat fes un seguiment d’ajuda de les famílies desnonades; que el govern central aturés els desnonaments a l’espera de la nova normativa; que l’Ajuntament deixés d’operar amb les entitats bancàries promotores de desnonaments al municipi.

De fet va ser una moció similar a la criticada pel regidor no adscrit, on de les tres primeres propostes mai en sabrem res. Però la persona asseguda al meu costat em fa observar com fora d’interessant conèixer allò què ha fet el govern municipal respecte l’última. No costa gaire d’imaginar…, penso, a pesar de la intervenció súper carregada de paraules socials que està fent a favor de l’habitatge social la Marta Farrés, en nom del govern municipal.

Finalment, amb l’abstenció del regidor no adscrit i els vots en contra de CiU i PP, s’aprova la moció amb l’afegitó de comunicar-ne el resultat al Parlament.

El contingut de la segona moció tampoc es pot resoldre a l’Ajuntament, però està molt lligada a la gestió municipal del residus. Ha estat impulsada des de la Diputació pel grup d’ICV-EUiA. Proposa l’acord sobre onze punts relacionats amb el nou conveni a signar entre l’Agència de Residus de Catalunya i “Ecoembes”, el grup que gestiona en nom de les grans empreses comercials l’eliminació dels envasos dels contenidors grocs. Un dels punts rellevants és en contra de la proposta de reduir en un 10% l’aportació que actualment reben els ajuntaments per a recollir-los.

Aquí la portaveu fa una intervenció excessivament llarga, amb un contingut que es fa més espès perquè l’acompanya de dades tècniques difícils de seguir des del públic. El regidor no adscrit, amb paraules amables perquè no sembli una picabaralla, surt amb el mateix argument de la moció anterior. La portaveu de l’Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez destaca com un dels punts és avançar cap a un sistema de devolució d’envàs. Alhora recorda que el 2004 es va aprovar una moció per elaborar un pla de reducció de residus i després de 9 anys encara no s’ha fet res. Així doncs el nou regidor —mira al Cristian Sánchez— té una vella moció aprovada damunt de la taula, diu.

El PP fa un discurs ambivalent, en defensa d’Ecoembes i dels Ajuntaments, diu no tenir clar com s’hauria de redactar el nou conveni i anuncia l’abstenció. CiU explica que ja s’està tancant el nou conveni fruit de la negociació amb la Federació de Municipis i de l’Associació de Municipis (punt sisè de la moció), per tot això no té cap inconvenient en votar a favor.

Cristian Sánchez, en nom del govern afirma que si es fa una bona implantació del retorn de l’envàs hi col·laboraran. Ens queda clar, “si és fa”, ells no promouran res, possiblement per això deixa sense resposta la interpel·lació que ha rebut de la Virginia Domínguez.

A continuació intervé l’alcalde i ens diu que ara hi ha el mateix percentatge de quilos de residus per habitant que l’any 1998. Una reducció significativa que alhora li preocupa, diu, per la seva correlació amb el poc consum. La Virgínia Domínguez li fa observar com en la conjuntura actual i amb 9 anys aplicant un possible Pla de reducció de Residus, l’impacte seria molt menor.

L’alcalde afegeix que el cost actual del tractament dels residus a Vacarisses és el què és i no és possible reduir-lo. Manifesta el desig que el retorn del consum no signifiqui un increment dels residus, però anuncia no conèixer cap experiència en aquest sentit. A continuació la proposta queda aprovada amb els vots de tots els grups, excepte l’abstenció del PP i el regidor no adscrit.

Entre les mocions que no poden anar més enllà de ser un paper “dedicat” a altres institucions i les no executades pel govern municipal, al finalitzar el debat ens preguntem: per què serveixen les mocions?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!