Regressions

Reflexions amb dades

24 de maig de 2015
0 comentaris

Desigualtat creixent a Barcelona: “fact or fiction”?

La campanya electoral ha estat un malson: desqualificacions, desinformació, deformació… com sempre, vaja, però reconcentrat en quinze dies. Una de les discussions que haguessin pogut ser interessants és la d’un hipotètic creixement de les desigualtats entre barris a Barcelona. És real aquest creixement de les desigualtats? I si és real, a què cal atribuir-lo? A la conjuntura global o a la gestió dels diferents equips de govern de la ciutat? Malauradament, no hi ha hagut massa discussió… sinó més aviat dos bàndols dient (que no argumentant) coses contradictòries (sovint fent categoria del cas particular i de l’anècdota). De manera que m’he proposat veure què hi diuen les dades.

El servei d’estadística de l’Ajuntament publica dades territorialitzades (per barri i districte) de la renda familiar a Barcelona. Aquestes dades comparen la renda mitjana en un barri amb la mitjana de la ciutat: per exemple, un barri amb una renda de 120 té una renda mitjana un 20% superior a la de la mitjana de la ciutat.

Doncs bé, una cosa senzilla que podem fer és estudiar com ha canviat la renda mitjana dels barris en els darrers anys, en funció, precisament, de la renda mitjana del barri. Si la renda dels barris més rics creix més, podem dir que la desigualtat creix; si la dels barris més pobres creix més, podem dir que la desigualtat decreix. Mirem-ho:

2008-2013

Sembla a primer cop d’ull que, efectivament, entre el 2008 i el 2013 (tot el període pel qual tenim dades a nivell de barri) els barris més rics van créixer més i els més pobres van decréixer més: per tant, la desigualtat entre barris hauria augmentat. Un test estadístic confirma aquesta impressió més enllà de qualsevol dubte raonable.

I doncs, quan ha passat això? Ha estat l’augment de la desigualtat un fenomen atribuïble al període en què Xavier Trias ha sigut alcalde? O és un fenomen que s’ha donat independentment del signe del partit governant? Per veure-ho, dividim les dades en dos períodes 2008-2011 i 2011-2013.

barris_partit

La mateixa anàlisi estadística suggereix que no podem afirmar que durant el període 2008-2011 els barris més rics creixessin sistemàticament més que els pobres (tot i el creixement estratosfèric del barri de Pedralbes). Per contra, pel període 2011-2013 recuperem la correlació significativa (tot i l’alentiment de Pedralbes). Per tant, el creixement de la desigualtat seria un fenomen exclusiu del mandat del Xavier Trias (encara que, és clar, amb aquesta anàlisi no podem aclarir si és per la seva gestió o per la conjuntura econòmica).

Si enlloc d’analitzar barris analitzem districtes, podem remuntar-nos a l’any 2000, però la imatge global segueix sent la mateixa. Durant el període pre-Trias (2000-2011) no s’observa una correlació significativa entre riquesa i creixement (ni que sigui per un fort creixement del districte “pobre” de Ciutat Vella). En el període Trias tornem a observar la correlació significativa.

dis_partit

 

Qui digui, doncs, que la desigualtat entre zones de la ciutat no s’ha accentuat en els darrers anys… bé, m’ho haurà d’explicar molt bé.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!