El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

7 de gener de 2011
Sense categoria
0 comentaris

L’ocàs de les humanitats (a la universitat)

En un emocionat article a la revista Nature, el bioquímic Gregory Petsko es plany de la desaparició d’alguns departaments universitaris d’humanitats. Save university arts from the bean counters té el precedent a una de les seues columnes habituals a la revista Genome Biology, A Faustian bargain, una carta oberta al rector de la Universitat Estatal de New York a Albany, després de l’anunci del tancament d’alguns departaments d’arts i humanitats, com ara els de Francès, Italià, Estudis Clàssics i Art Dramàtic. Per dir-ho com Petsko, el fantasma del mercat recorre les universitats angloxasones i aviat es deixarà caure també sobre la resta del món universitari. Amb criteris purament mercantilistes, les universitats potser decidiran tancar i eliminar aquelles seccions poc rendables econòmicament. En aquest afer, la rendabilitat intel·lectual i cultural no comptarà. Només l’ajust dels pressuposts.
Cal ser prudents, no obstant, a l’hora d’extrapolar el que passa a Albany i el que podria passar ací, al País Valencià. Després d’anys i panys sense planificació universitària de cap mena, d’haver afavorit (ni que siga per omissió) des de l’administració educativa la proliferació d’ofertes, públiques i sobretot privades (confessionals, per a ser més precís), redundants i sobreres, si es plantegés una racionalització seria una gran notícia. Qui i com la faria, és la gran incògnita: el panorama polític immediat no és gens tranquil·litzador. En tot cas, això no hauria de ser mai el pretext, l’excusa, per endur-se per davant les àrees menys afavorides en un món sotmés a l’imperi del mercat.
Per a Petsko l’arrel del problema és considerar les universitats com un negoci i haver-les deixat en mans dels buròcrates. O pensar que han de ser institucions exclusivament dedicades a la generació de coneixements i les seues aplicacions, no a atresorar el que alguns poden considerar llegats passats de moda, obsolets, sense aplicació pràctica. O haver oblidat que l’únic mercat rellevant per a les universitats és el mercat de les idees.

BioMed Central publica un e-book amb la recopilació de 10 anys de la columna de Petsko a Genome Biology.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!