El buit del temps

El bloc de Juli Peretó

31 de desembre de 2010
Sense categoria
2 comentaris

Ciutats per a fer ciència

Fa uns dies ens sorprenia la notícia que la ciutat de València rebia del ministeri de ciència i innovació la qualificació de ciutat de la ciència i la innovació, juntament amb altres 29 poblacions. Em declare un complet ignorant sobre els mèrits que pot tindre el municipi regit per Rita Barberà per merèixer aquesta distinció. No serà per la tírria històrica que ha mantingut fins èpoques recents amb la principal universitat pública. Ni pel foment de la investigació científica, el reconeixement municipal als seus actors o el recolzament actiu a les infraestructures. No tinc ni la més remota idea.
Mentrestant, m’entretinc llegint el reportatge que publicava ahir La Vanguardia sobre l’evolució recent de Barcelona i Madrid en el rànquing mundial de la investigació científica a les ciutats. Aquest article de Josep Corbella es basa en les dades publicades en el dossier de Nature al que em vaig referir ací. Les dades mostren clarament que Barcelona és una de les cinc ciutats del món (juntament amb Lovaina, Oslo, Austin i Hefei) que millora més la posició en la llista, passant del lloc 65 al 54 en els darrers 9 anys. La comparació amb Madrid és rotunda (vegeu el gràfic de La Vanguardia reproduït ací al costat): si en l’any 2000 Barcelona i Madrid compartien posició (65ena i 66ena, respectivament), en 2008 Barcelona ha escalat 11 llocs mentre que Madrid n’ha baixat un. En un altre gràfic, el diari reprodueix les dades que Nature presentava en una vistosa animació on s’hi compara quantitat i qualitat de la producció científica. Es veu molt clarament que tot i produir menys (59.473 articles científics davant de 71.022, en 2008), les publicacions fetes des dels centres de recerca i les universitats de Barcelona tenen un impacte major que les emergides de Madrid. L’increment relatiu de l’impacte de les publicacions en el mateix periode ha estat del 25% en Barcelona davant del 12% a Madrid, partint de posicions quasi idèntiques en el 2000.
Què ha passat? Les opinions recollides per Corbella en el reportatge incideixen en l’èxit del model organitzatiu de la recerca catalana, concebut quan Andreu Mas-Colell era conseller d’universitats i recerca, ara flamant conseller d’economia i coneixement. El model de Barcelona no aposta per la pura quantitat (atenent a les dades de l’informe, podríem dir que aquest és el model xinès). La capacitat d’atracció i consolidació del talent que s’observa a la capital catalana no es basa simplement en l’augment de la inversió (necessari però no suficient, com bé remarca Joan Guinovart), sinó com es gestiona aquesta inversió, quins modes de governança es trien, quins sistemes de contractació (allunyats de l’obsolet funcionariat, que no dóna per a més), quines pautes estratègiques i d’avaluació (amb conseqüències, tant si són per a bé com per a mal). Cervells del model, com Jordí Camí i Lluís Torner, alerten sobre la fragilitat del sistema català i dos actors principals de l’obra, Miguel Beato i Luis Serrano, enumeren les condicions per a mantenir el nivell d’excel·lència malgrat la crisi. Els lectors interessats poden fer l’exercici de buscar les analogies i les diferències entre el que diuen aquests científics que cal seguir fent i la realitat de la recerca a la ciutat de València. Una lectura de cap d’any, no sols per a l’alcaldessa, també per a l’inefable conseller Font de Mora, per al no menys inefable Santiago Grisolia (principal manifasser de la ciència valenciana), per als rectors de les universitats públiques de la ciutat, erigides en Campus d’Excel·lència Internacional, si és que, tots plegats, volen fer que València es meresca de debò el títol que tan graciosament li ha otorgat la (també inefable) ministra Garmendia.

  1. La veritat és que des de dins mateix no acabo de veure en què ens diferenciem exactament.

    A vegades fa com la sensació que es fa servir la contínua situació de precarietat laboral com a al·licient per seguir pencant i no trobar-te al carrer d’un dia a l’altre. Si això és estimular l’excel·lència no sé jo si és el millor model…

  2. Dona pena veure’s
    en aquest desert del sud, i més encara trobar que ens volen fer veure que açí
    es nuguen gossos amb llonganisses, i que molta gent, damunt, s’ho creu.
    Per altra banda, llegint l’article a La Vanguardia es veu de seguida el més
    important: model clar i amb seny, on els resultats determinen el finançament, amb
    una estratègia de futur creguda i creïble, i constància, governe qui governe.
    A diferència del que passa amb els nostres cosins-germans del nord, al nostre
    desert qui ens governen no creuen en el nostre país. Es a dir, no creuen en la
    gent del nostre país. En nosaltres. Només cal mirar els fets, més enllà de les
    paraules cap a la galeria i el línia amb les modes sòcio-polítiques del moment.
    Model econòmic? model universitarí? estructura científica-tecnològica?  i
    a l’escola? la idea de país i societat que es propaga via canal 9? etc. Res. Es
    comporten més com una “tribu” (la paraula elit no és aplicable) que
    governa els destins d’una societat en funció d’interessos i visions de grup (en
    el millor cas pensen que el que és bo per a d’ells ho és per a tots), de curt
    termini i poc abast, sense visió de futur com a societat (si com a tribu:
    manteniment del status quo), per que no creuen que eixa societat tinga
    capacitat per a estar a l’alçada de les més avançades (o no els interessa en el
    fons).
    Bo. També és cert, que la gent te capacitat de ficar o llevar als qui ens
    governen. Esperem que quan la llum i el color no ens enlluernen tant…
    Bon any nou…per a continuar lluitant des de la paraula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!