Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

11 de maig de 2010
0 comentaris

Llums i ombres de l?urbanisme de Barcelona (Jordi Borja)

Esplèndida obra sobre les llums i les ombres de l’urbanisme del cap i casal a les darreres dècades. Sense oblidar-se’n, però, dels reptes de l’avui i de demà. Un llibre escrit amb un estil clar i directe, no gens enfarfegat, apte per a tots els públics interessats en un accés ràpid, sintètic, ben assentat, a les nostres realitats urbanes. Un gran manual al servei d’una perfecta comprensió de la nostra situació (…)

La primera part del llibre està consagrada al marc general –territori, població, institucions, breu història de l’urbanisme de la democràcia, i tanca amb Barcelona i les ciutats metropolitanes a Espanya –València, Bilbao, Madrid, Sevilla-.

 

En la segona aborda temes com ara: Urbanisme entre l’espai públic i els projectes objecte, i Urbanisme i ciutadania, la ciutat entre la despossessió i la reconquesta, i tanca el volum amb un balanç de l’urbanisme a la capital de Catalunya.

 

Borja -geògraf, urbanista i sociòleg per la Universitat de la Sorbona-, té molta cura en el llenguatge, en l’adjectivació, tot cercant l’equilibri, l’equanimitat, més encara si remarquem que es tracta d’un professional del tema, però també d’un polític –fundador de Bandera Roja, secretari de moviment popular al PSUC, pare de la descentralització a l’ajuntament de Barcelona sota les ordres de Pasqual Maragall…-, és per això que cal celebrar, especialment, la valentia, l’agosarament, de sortir-se del guió per dir, amb noms i cognoms, sense pèls a la llengua, les coses que s’han fet i se n’estan fent malament, dintre, però, d’un balanç globalment positiu de la feina feta.

 

La manca d’institucionalització eficaç de la ciutat metropolitana, l’urbanisme “privatitzat” del Fòrum, del conjunt Diagonal Mar, d’alguns edificis singulars, en constitueixen el passiu del seu inventari.

 

Anotar, per últim, que Jordi Borja planteja, des de l’urbanisme i més enllà d’aquest tema, una refundació de l’esquerra, el progressisme que en diu ell, partint de la ciutat i els seus reptes tot nucleant aquest enfocament arrencant del concepte “drets ciutadans” – que enguany plasmarà en un nou llibre en el qual hi està treballant a hores d’ara.

 

Llibre clar, entenedor, no gens inaccessible, que ens ensenya a analitzar i a veure la ciutat, i a entendre i a criticar les polítiques que s’hi desenvolupen. Una dada: Catalunya té un 95% de la seva població en nuclis urbans. Heus aquí la transcendència i la necessitat d’aprofundir-hi en aquesta temàtica.

 

. Llums i ombres de l’urbanisme de Barcelona. Jordi Borja. 242 planes. Editorial Empúries. Barcelona. 2010.

 

CAT ’06  La nit dels somriures glaçats

 

Josep Pallach 1920/1977

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!