Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

9 d'agost de 2014
0 comentaris

Esbastika bat Bidasoan / Una esvástica sobre el Bidasoa

(Documental) En plena Segona Guerra Mundial, un cineasta alemany i el seu equip endeguen un projecte insòlit: el rodatge d’una pel•lícula sobre la vida dels bascos (…)

Un cop acabat el conflicte, el film es va perdre fins que mig segle més tard, a França, es va trobar l’única còpia existent d’Im Lande der Basken (En terra de bascs), un enigmàtic documental que mostra aquest poble des de la perspectiva racial dels nazis. L’obra està lligada al pla alemany d’establir una aliança amb el moviment nacionalista basc i amb els representants d’altres ètnies europees amb la finalitat de construir un nou ordre territorial al continent.

A partir del tema del documental, el film narra amb testimonis bascos (de membres de l’EAJ-PNV), i de parents dels nazis implicats, les clares i poc clares relacions entre membres del nacionalisme basc, i membres del Partit Nazi alemany. Atès que, partint de la posició de què el PNB va lluitar sempre en favor dels aliats i refusant els nazis, secretament, autoritzà contactes per, en cas de victòria alemanya, assegurar la subsistència la nació basca.

El documental, compta, també, amb moltes imatges, i curts de l’època (Adolf Hitler, el III Reich, nazis visitant Donostia, confraternitzant amb bascos i basques, la visita de Himler a Euskadi, Franco i Hitler reunits i revistant tropes)…


http://twitter.com/perermerono


CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!