Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

6 de juliol de 2011
0 comentaris

En medio de ninguna parte (J.M. Coetzee)

Una filla blanca d’un home blanc, afrikaner per més senyes, dona i blanca, sí, però negligida, marginada, perifèrica en la unitat familiar, posa veu en una barrija-barreja de monòleg interior i narració en primer persona a un clam, un doL, un blasme, un crit, un cor que batega i que plora desconsoladament i a cops ferreny i crispat en el que és el segon títol de la poderosa carrera literària del gran Coetzee (…)

Una granja situada a la quinta forca, enmig d’un paratge solitari i rúfol, desèrtic, gòtic, solitud indeturable, treballant com formigues. Un pare, una filla, un matrimoni de servents-masovers, tots tres subjectes, i de quina manera!, a la voluntat omnímoda i brutal del pare-patró.

 

Dos nouvinguts, jove matrimoni.

 

Canvi de terç; giravolt radical; una mort; santornem-hi; més solitud, degradació, decadència sense parió.

 

Una de les veus literàries, la de Magda, la protagonista, més potents que m’ha estat donat de conèixer. Un crit tel·lúric que sona i ressona. Un lament inextingible que et revolta, et colpeix,et trasbalsa.

 

Un llibre enorme!

 

. En medio de ninguna parte (In the Heart of the Country, 1976) J.M. Coetzee. Versió espanyola de Miguel Martinez-Lage.189 planes. DeBolsillo. Barcelona. Febrer 2006.

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!