Pere-Enric Barreda

Coses del Maestrat, de Barcelona, de Roma,... de tot

18 de novembre de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Carles Salvador representat i recitat pel “Grup de Teatre L’Enfilat” (2006-2013)

Com diu al seu web, “el grup va nàixer l’any 2004, quan uns pares d’alumnes de l’escola Censal de Castelló van decidir fer una representació teatral com a acte especial dins de les celebracions de final de curs. L’experiència va a ser tan satisfactòria que va créixer l’afició i van decidir seguir fent teatre. Encara que tot això porta moltes hores de dedicació, L’Enfilat es troba recompensat per la satisfacció de veure que la gent gaudeix del nostre teatre. La menció més especial al seu treball és l’aplaudiment del públic.” A més, col·laboren amb el “Projecte Campions”, de caràcter benèfic, per tal de millorar l’estada dels més menuts als hospitals. – Amb aquesta entrada commemorem les 3.500 visites al bloc!

Sobre Carles Salvador comencen la seua trajectòria a la tardor de 2005, quan, per una casualitat, troben un exemplar de L’Amor, camí del cel a una alqueria de la marjal de Castelló. Seria el primer que representarien, l’any següent. Com els altres cinc que han representat, dels set que en va escriure (bé, dos d’ells amb epígraf específic de “comèdia lírica” o “conte líric” per contenir alguna cançó), dels que l’especialista en l’obra de Salvador, Vicent Simbor (1983: 246) considera que “tots segueixen l’esquema rebregat fins a l’avorriment, amb idèntics clixés i tòpics per a fer riure: el personatge tartamut, l’efeminat, l’embull amorós, la idealització fallera […] i el plantejament reaaccionari del tema, així amb el divorci o la lluita feminista.”

L’amor, camí del cel (2006), comedia lírica en un acte de 1925, amb música del mestre J. Dolz, i dedicatòria al seu germà Salvador Salvador. Estrenada amb gran èxit en el Teatre del Centre Castellonenc de Barcelona el 2 de febrer de 1927, i publicada l’any següent a València en la revista Teatro Valensiá, 132. Ambientada a un poble de la Plana, i amb onze personatges, explica com a causa d’una avaria, el pilot d’una avioneta (don Evaristo) i el seu mecànic (Elies) han hagut d’aterrar en una finca de don Pepe, gran taronger, i estan a sa casa. No tenen pressa en acabar la reparació perquè Elias s’entén amb Roseta, la criada, i el pilot s’ha enamorat de Maria, la filla de l’amfitrió. Tot gira al voltant d’esta trama, fins que un telegrama que avisa de l’arribada de la dona d’Elias posa fi a la festa, amb una forçada promesa de tornada per part de l’aviador a Maria.

Representada pel Grup 14 vegades des del 23 de març de 2006, en Festes de la Magdalena, a l’IES Penyagolosa, després el 25 de maig al Teatre Parroquial d’Almassora, el 16 de juny al CP Carles Salvador de Castelló (celebració del 25 aniversari). El 7 de juliol, a la plaça de la Mola, per a la Fundació Carles Salvador, presentada per l’alcalde de Benassal i president de la Fundació, Rafael Fuentes. També l’11 d’octubre al Teatre Principal de Castelló, i el 20 d’octubre a un Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acabat d’estrenar, després d’un acte d’homenatge a Salvador impulsat per Acció Cultural.
En línia al Repositori de la UJI: http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/21590
Imatges de la representació (Facebook): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.472990946089967.111094.470973432958385&type=3

La credencial de Varilla (2007), sainet en un acte de 1925, encara inèdit, amb durada d’uns 45 minuts. Transcorre en una casa del Barri del Carme de València, on viuen Maria “la Templadeta” amb els seus pares “Varilla”, el paraigüer, i Rosa “la Fiadora”. La mare vol que Maria es casa amb “Pastera el Forneret”, però ella està enamorada d’Enric “el Sucatintes”, un treballador de l’ajuntament. Al remat, quasi tots acabaran satisfets: Maria es casarà amb Enric, i son pare rebrà la credencial de municipal que esperava i que li permetrà abandonar el seu antic negoci artesanal.

Estrenada de manera absoluta pel Grup de Teatre l’Enfilat per a la Fundació el 21 de juliol de 2007, al local de la Caixa Rural, i de nou el 7 de juny de 2008, quan la inauguració de les instal·lacions de l’Aula Museu. En tots dos cassos les va presentar el vicepresident de la Fundació, Vicent Pitarch. S’ha representat 6 vegades. Conjuntament amb la següent, el 4 de febrer de 2009 al Teatre Principal de Castelló en la XVII edició de ‘Castelló a Escena’, també presentat per Vicent Pitarch, i de nou juntes a la important funció del Saló Gòtic del castell de Peníscola el 17 d’octubre, i de nou el 15 de desembre al Teatre Principal de Castelló, una funció remarcable perquè el benefici anava destinat a l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló.

Imatges de la representació (Facebook):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.473020326087029.111101.470973432958385&type=1
Notícia:
http://blocs.tinet.cat/lt/blog/locel/category/253/homenatges/2008/05/22/inauguraci-a-benassal-de-l-aula-museu-carles-salvador
(invàlid) http://3×4.info/cultura-mainmenu-27/16-general/5080-els-descendents-de-carles-salvador-i-el-mon-academic-es-reuneixen-a-benassal-per-a-retre-homenatge-al-literat-i-pedag
Altres imatges:
http://alcaldefabregat.edu.gva.es/paginas/carlessalvador.htm

Regal de Reis (2009), conte líric en un acte, escrit a inicis de 1926 i encara inèdit. Estrenat a Benassal, per deixebles del mestre, entre ells Josep-Maria Barreda (a qui havia dedicat un poema el 1920), al Teatre Municipal tot just inaugurat als baixos del Quarter de la Guàrdia Civil, que la dècada dels 50 es convertiria en cinema. Durada, uns 40 minuts. L’acció es situa en una masia del Maestrat: un conte nadalenc i pastorívol on es tracta la nit de reis des de la visió d’un nen (Peret), i la il·lusió d’una família masovera que es reuneix amb els familiars i amics. Tant el pare (Roc) com la mare (Maria), són gent senzilla i alegre. La filla Roseta es casarà molt prompte amb Toni, un jove templat i de bons sentiments; i esperen el dia de la boda comptant les hores. Però, de nit, un desconegut deixa una cistella a la porta de la masia… Al llarg de l’obra es desvetllarà el misteri d’una manera molt tendra, acabant amb una festa (bureo) per a celebrar-ho.

Reestrenat a Morella el 24 de gener de 2009, s’ha segut representant 7 vegades. Conjuntament amb l’anterior, el 4 de febrer de 2009 al Teatre Principal de Castelló en la XVII edició de ‘Castelló a Escena’, presentat per Vicent Pitarch, i de nou juntes a la important funció del Saló Gòtic del castell de Peníscola el 17 d’octubre, i el 15 de desembre al Teatre Principal de Castelló. A més, cal remarcar la seua representació l’11 de setembre de 2010 a Benassal al local de la Caixa Rural, presentada per Pere-Enric Barreda, cap de publicacions de la Fundació, conjuntament amb l’estrena absoluta del següent:
Web: http://apuntsdelectura.blogspot.com.es/2010/07/fundacio-carles-salvador-activitats.html

Carles Salvador – La Força d’un Idioma (2010) En el seu format actual és un espectacle que es composa de poesia, contes, teatre i narrativa, amb una durada de 40 minuts. Es tracta del darrer i més complet muntatge fet sobre la figura de Carles Salvador, que neix l’estiu de 2010, amb la iniciativa de fer un nou espectacle/muntatge més complet que els anteriors: ha calgut fer proves combinant un resum de la seua vida mitjançant un audiovisual, reforçar més la seua figura de poeta, de narrador i, com no, el que ja coneixien un poc més d’ell, el teatre.

El resultat… un èxit d’allò més, representat un total de 4 vegades: constava d’un audiovisual de Pere-Enric Barreda sobre la seua vida; una narració interpretada d’un fragment de la novel·leta Barbaflorida, professor; i finalment un recital de diverses poesies, interpretades i acompanyades de música de guitarra en directe. Es va estrenar així a Benassal l’11 de setembre de 2010, amb presentació del propi Pere-Enric Barreda, cap de publicacions de la Fundació (encara que al programa no figure), i després a la Societat Coral – Teatre Micalet de València el 2 d’octubre de 2010, i al Centre Cultural Castàlia de Castelló, al carrer Figueroles, el 26 de maig de 2011.

Al 2012 es considera, “per raons de disponibilitat de recursos tècnics i humans”, modificar aquest muntatge, suprimint-ne l’audiovisual, incorporar-hi més poesies, ampliar-ne l’acompanyament musical amb més instruments i la substitució del sainet Regal de Reis per tres “entremesos còmics” (La declinació, Divorciem-nos i Feminisme, publicats entre 1915 i 1919, i normalitzats per Gonçal López-Pampló, professor de la Universitat de València), presentats com a “Micro-Teatre”. També se’n fa una adaptació teatralitzada de tres contalles “El rellotge de paret”,  “Les espardenyes” (totes dues de 1922) i “Un pare i un fill” (de 1927), demés de mantenir el fragment de Barbaflorida, professor.
Imatges (Facebook):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.471827622872966.110911.470973432958385&type=1

El grup L’Enfilat també va participar amb un recital de poemes a Benassal el 25 d’agost de 2011, dins l’acte de presentació de l’antologia poètica de Salvador que, amb títol Elogi de la meua terra i altres poemes, va fer Gonçal López-Pampló. L’acte el va presentar Pere-Enric Barreda, cap de publicacions de la Fundació (encara que no ho pose al cartell).

En l’actualitat manté vigents les funcions Regal de reis i Carles Salvador: La Força d’un Idioma. Aquesta, en el nou format decidit l’any 2012, tenia previst representar-la el passat 18 de gener, a l’auditori de Castelló (en commemoració del 120 aniversari del naixement i centenari de la primera publicació), però per necessitats de la programació s’ha endarrerit un any, i es farà el 24 de gener de 2014.

A més, cal remarcar també el seu caràcter altruista, car en el cas de la Fundació totes les actuacions han estat gratuïtes per al públic (i fins i tot, s’ha destinat l’import del calaix d’alguna altra funció a l’ajuda d’entitats benèfiques com l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló, de la qual n’és presidenta Maria Josepa Fabregat de Benassal). Des de la Fundació, només se’ls han compensat les despeses de desplaçament des de Castelló a Benassal, on tenia lloc l’actuació (650 euros la primera, 700 les quatre restants).

Web:
http://www.lenfilat.com/index.html
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Grup-de-Teatre-lEnfilat/470973432958385
Bloc:
http://lenfilat.com/cgi-bin/weblog_basic/index.php
Projecte Campions:
https://www.facebook.com/ProyectoCampeones

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!