Finançament i economia local

Més de 35 milions d’euros concedits en préstecs des del 2008 a gairebé 1000 entitats. Aquestes són les xifres de Coop57, una cooperativa de serveis financers, ètics i solidaris, que el 9 de gener d’enguany va oferir col·laboració a Figueres mitjançant una reunió amb el regidor de promoció econòmica Manel Toro.

La CUP va demanar aquesta reunió perquè entenem que Coop57 pot ser molt útil per a Figueres i la seva gent. Representa una porta oberta a totes aquelles persones que volen iniciar un negoci però que tenen dificultats per trobar finançament i, alhora, també ha estat molt útil per totes aquelles entitats i empreses que han hagut de suportar els endarreriments en cobraments de les administracions públiques. En aquests casos Coop57 ha avançat el pagament de factures, convenis i subvencions per tal de garantir la viabilitat dels projectes i el manteniment dels llocs de treball.
Som conscients que les distàncies polítiques entre la CUP i CIU són abismals, però si Molins de Rei, amb alcaldia també de CIU, va firmar un conveni amb Coop57 amb l’objectiu de crear ocupació i dotar de finançament a cooperatives i entitats de l’economia social, pensem que a Figueres podem fer el mateix. De moment però, no ha estat així. Fa més de mig any de la reunió, aparentment amb interès del regidor, però des d’aquell dia no se n’ha sabut res més malgrat el compromís de Manel Toro per activar els mecanismes per tal que des de l’Àrea de Promoció Econòmica s’expliquin totes les possibilitats per obrir un negoci i trobar-ne el finançament.
Des de l’inici de la crisi la banca ètica així com les cooperatives de serveis financers no han deixat de créixer a causa de la desconfiança generalitzada envers els bancs i caixes convencionals. No és un fet casual, fins a dia d’avui els ciutadans de l’Estat espanyol ja hem pagat 220.000 milions d’euros en rescats bancaris i aquests recursos públics no s’han utilitzat per finançar l’economia productiva. En aquesta conjuntura Coop57 ha tingut un creixement de les aportacions dels socis i sòcies que el va portar a tancar el 2013 amb més de 21 milions d’euros d’aportacions. Al llarg del 2014 es volen utilitzar aquests recursos per construir projectes econòmics que tinguin impacte a nivell local, a partir de la col·laboració dels ajuntaments i l’impuls del teixit social de cada vila. De l’ajuntament se n’espera que generi un ecosistema favorable per tal de propiciar el desenvolupament socioeconòmic de les cooperatives i les empreses i entitats de l’economia social. Això té un cost zero pel consistori i obre un ventall de possibilitats que no es pot rebutjar.
Així doncs, seguirem insistint perquè els veïns i veïnes de Figueres i comarca tinguin una altra via per trobar finançament i recuperar l’economia local. La fórmula discreta per proposar-ho no ha funcionat, ara ho portarem al ple de juliol en forma de moció i esperem que tots els grups hi votin favorablement. No hi ha cap raó objectiva per pensar que no hagi de ser així.
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.