El bloc d'en Pere

El fil dels dies

16 de juliol de 2011
0 comentaris

S’ha acabat, la guerra civil? Cicle a la Filmoteca de Catalunya

Dijous, sessió memorable a la Filmoteca de Catalunya. Una persona del públic gosa preguntar si podem dir que la guerra civil s’ha acabat, vist el tabú que encara representa per a segons quins sectors.
La conclusió que surt de les aportacions dels historiadors integrants de la taula rodona, és que no s’ha acabat del tot. I no ho serà fins que no es pugui parlar amb serenitat i objectivitat sobre allò que va succeir, i fins que la memòria dels vençuts no sigui convenientment i dignament reivindicada.
Julián Casanova, eloqüent i abrandat, arrenca aplaudiments del públic: hi ha molta ignorància sobre la guerra, i un problema fonamental d’educació.
Josep M. Solé i Sabaté  ens recorda que l’exèrcit espanyol encara no s’ha preguntat pel seu paper a la guerra, i que encara no és accessible la documentació d’aquest període a la Cambra de Comerç, per exemple.
Un altre assistent demana si podríem aprendre de l’experiència de les guerres carlines. Borja de Riquer ens fa saber que no hi va haver pràcticament repressió després d’aquell conflicte. Els presoners van ser alliberats i tothom va tornar a casa.

(n’hi ha més)
Angela Jackson, com a estrangera investigadora de les repercussions de la guerra al Priorat i el Baix Ebre, pensa que hi ha moltes emocions en joc en la memòria d’aquest esdeveniment històric, per això costa de superar-lo.

Què fem amb el Valle de los Caídos? Els historiadors ens recomanen conservar-lo i donar-ne una explicació als visitants que sigui respectuosa amb la veritat.

Si les conseqüències de la guerra civil perduren entre nosaltres, i l’esperit guerracivilista encara perviu en alguns, quan s’acabarà d’una vegada la guerra?

És important conservar la memòria (l’acte estava presidit pel director del Memorial Democràtic) i donar-la a conèixer entre les generacions actuals i futures. El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, reclama més films sobre la memòria dels vençuts.

Els documentals de l’època, dels dos bàndols, es visionen amb una barreja d’interès i d’angoixa.
Enhorabona  a la Filmoteca de Catalunya pel cicle de pel.lícules sobre aquest tema i per la taula rodona.
El cicle continuarà al setembre.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.