VARIACIONS

El món segons Pep Montes

29 de maig de 2007
Sense categoria
1 comentari

La Cooperativa XOU dona del seu fons gràfic a Pineda

La Cooperativa XOU, una empresa que es va gestar l’any 1992 a Pineda de Mar i que ha estat en actiu fins a 2006, ha fet donació d’una part del seu arxiu documental i fotogràfic a l’Arxiu Històric de l’ajuntament, en el qual es recull informació i imatges de l’activitat cultural, social i juvenil del municipi des de 1988 i durant tota la dècada dels anys 90. Aquella cooperativa, de la qual en vaig ser membre fundador al costat d’Angel Sánchez, Mercè Boada i Toni Garcia, va tenir un paper rellevant en una etapa especialment rica i efervescent de la vida cultural del municipi. De fet, l’empresa va ser en part resultat d’aquesta dinàmica i va rebre suports públics com a projecte d’autocupació. És de justícia, per tant, que el testimoni de l’activitat que va impulsar i promoure retorni a l’ajuntament en forma de donació.

El primer pla intregral de joventut aprovat en un municipi del Maresme va ser el de Pineda, i data de 1989. El van fer possible alguns dels que després havien de fundar la cooperativa, i que des d’un parell d’anys abans estaven implicats en la constitució de dues o tres entitats de nova generació. Ells van posar en marxa el primer Casal de Joves del poble (al local que actualment ocupa la Ràdio Municipal) i van desenvolupar, primer de forma independent, i després amb el suport i en nom de l’ajuntament, serveis inèdits a la comarca (informació juvenil, servei local d’ocupació) i programacions culturals innovadores en aquell moment (Sarau, Complot, Festa de la Primavera, Memorial Xesco Boix, Tardor Objecta, Kin Globus, invasió dels turcs, Festival de Guitarra, Baresme, etc), algunes de les quals van fer fortuna i es van implantar, més enllà de la feina dels seus fundadors.

El fons donat a l’arxiu inclou memòries, reculls de premsa, projectes, documentació publicitària diversa i, molt especialment, un fons fotogràfic de limitada qualitat tècnica però de gran importància com a testimoni gràfic de la dinàmica social i cultural d’una època molt determinada del municipi.

La Cooperativa XOU, a banda del paper que va jugar al municipi i posteriorment en altres indrets del pais (es va traslladar successivament a Mataró i a Barcelona), va ser també un espai de creixement i formació per als seus components, que actualment han consolidat posicions professionals en diferents camps del serveis públics i de la gestió cultural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!