Pau Alabajos

TEORIA DEL CAOS

16 de setembre de 2007
13 comentaris

Fonaments per al relleu generacional de la cançó d’autor al nostre País

M’ha fet gràcia descobrir en el bloc de Joan-Carles Doval (PICAP) un post sobre una col·lecció per fascicles que repartirà el diari Avui durant 18 diumenges consecutius, formada per un llibre de 48 planes i una sèrie de discos compactes amb cançons representatives de l’època de la Nova Cançó. Quim Vilarnau i Xevi Planas s’han ocupat dels textos musicals d’aquesta obra de divulgació, la qual cosa implica tota una garantia de qualitat. Désset anys, des de 1965 fins a 1982 (curiosament, l’any del meu natalici), abasta aquest treball de recuperació de la nostra memòria recent. Resulta paradoxal que el 1982 siga l’any triat com a data de caducitat d’aquest fenomen musical i de reivindicació de la consciència col·lectiva perquè, tot i haver passat un quart de segle si fa no fa, sembla no obstant com si una gran part del públic i de la crítica encara estiguera ancorada en aquella primera transició, com si la consolidació de la democràcia (entre cometes, negreta i cursiva) haguera fet prescindible una cançó d’autor amb vocació lliurepensadora, heterodoxa i càustica com cap altre gènere musical en la història del nostre País. No debades, aquells polítics que se n’aprofitaren en el seu moment del caràcter avantgaurdista i democratitzant de la Nova Cançó, aquells que feren carrera en la fila zero dels Palaus d’Esports dels grans recitals de Raimon i Lluís Llach, una vegada asseguts a les comfortables butaques del Parlament pensaren simplement que la utopia estava passada de moda, que ja no els convenia cap mosca collonera fiscalitzant la seua tasca de governants. Em ve a la memòria la figura d’Ovidi Montllor, per raons òbvies que no cal explicar en aquest text. La reflexió que em faig és si l’any 1982 es van aturar els rellotges o si, per contra, han continuat succeïnt coses en l’àmbit de la cançó d’autor, tot i que absolutament diluïdes pels mitjans de comunicació públics i privats, salvant comptades excecpcions…

Diumenge passat, un grup de joves cantautors vàrem reunir-nos a
Barcelona per xarrar sobre l’estat de salut del nostre sector cultural.
Triàrem l’Espai Gremial Valencià El Singló,
situat en el carrer Agullers (Barri de la Ribera), per celebrar la
nostra primera assemblea com a col·lectiu de facto. Parlàrem de
formalitzar una associació on els joves cantautors en llengua catalana
tinguérem cabuda, atenent sobretot a la necessitat de sumar esforços i
fer front comú davant d’una sèrie de hàndicaps i problemes estructurals
que afecten la nostra labor artística. Estem farts de fer la guerra cadascú pel nostre compte i hem decidit col·laborar en la mesura de les nostres possibilitats perquè la Nova Cançó tinga una continuïtat en el temps i es produïsca un relleu generacional que garantisca el futur d’aquest concepte artístic que barreja el discurs social amb la música popular. Les circumstàncies actuals; amb la retirada de Lluís Llach dels escenaris fa cosa d’uns mesos, l’estancament creatiu del prolífic Raimon que darrerament trau cançons noves amb comptagotes, el viratge estètic de Maria del Mar Bonet que significa una aposta importantíssima per la recuperació del nostre patrimoni musical tradicional però que es desvia dels postulats estrictes de la cançó d’autor i, per descomptat, les vacances forçoses d’Ovidi Montllor que daten de l’any 1995; avalen una regeneració necessària, per no dir urgent, del gènere que ens ocupa. Estem d’enhorabona: ara i avui n’hi ha molts artistes joves que estan treballant de valent en aquest camp, és el cas de Feliu Ventura (Xàtiva, la Costera), a qui l’autor de l’Estaca va llegar el testimoni un any abans de penjar les botes. És el cas també de Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, el Penedés), Meritxell Gené (Lleida, Segrià), VerdCel (Alcoi, l’Alcoià) o Sergi Contrí (Dénia, la Marina) que, malgrat no gaudir de la mateixa projecció mediàtica, demostren dia a dia que es creuen allò que fan, que entenen el seu ofici com un motor de canvi social, que han signat un compromís innegociable amb el present i el futur del nostre País. Comptat i debatut, d’una sola cosa podem estar plenament segurs: encara queden molts capítols per escriure en la història de la Cançó…

  1. Hola!
    Penso igual que tu, i suposo que molts, encara queden molts capítols per escriure en la història de la cançó…i trobo genial que volgueu mig agrupar-vos, no solsament per a poder fer la guerra tots units, sinó també per a que els joves cantautors vegin on poden anar, que no es vegin sols a l’hora que começar…

    La cançó d’autor penso que no s’acabarà, que evolucionarà com a fet des de 1982 fins ara…però que no s’acabarà, perquè és un gènere que agrada força…I de lo millor que té aquest gènere és que feu pensar a la gent, almenys a mi…quants cops no m’he parat ha escoltar les vostres cançons i a pensar…realment el que regaleu no només és música sinó ganes de pensar, d’actuar, cultura…sincerament, mil gràcies per tot el que feu, i espero que tot segueixi anant tan bé!

    Un beset des de Cambrils!;)

    Ingrid

  2. m’he alçat i el primer que he fet ha sigut baixal al kiosk per comprar l’AVUI. La veritat és que el llibre-CD està bé, no és per  tirar trons (es podien haver currat un poc més els textos) però bé, la intenció és bona i iniciatives com aquesta manquen en el mòn editorial. Ara, pagar crec que són 9 euros de cada llibret a partir del pròxim (més dos del diari del diumenge) em sembla excessiu. 5 pot ser haguera estat bé. pot ser s’hagueren reduït costos amb un CD i el corresponent llibret acompanyant.

    però com dic, una bona iniciativa, sí senyor

  3. Xiquet, com va la cosa?

    No sé si passa per les Valències, però el suplement dels CDs de la Nova Cançó no arriba a les Mallorques. No arriba més que el diari eixut.

    De fet, com u deia abans, jo també m’alcí ben enjorn diumenge, davallí al carrer, aní al quiosc i trobí que només hi havia l’insuls Avui de paper sense cap més afegit. (A banda de la brega lingüística que tinguí amb la quiosquera que no entengué "no donen un CD avui?"). Ja passa que el Periódico no duga la col·lecció de gots inspirats en Gaudí fora de les quatre províncies principatines (tot i que és un bon perjuí en tant que aqueixes coses es fan per a què la gent que no llig diaris en compren aquell diumenge) però que l’Avui no duga els CDs de la Nova Cançó a Mallorca (no sé a València, insistesc! … que serà que tampoc!) no té ni cap ni trellat.

    Potser és que "açò també està perdut", segons el capitost de l’AVUI declara sense embuts???

    Una abraçada!

    _x

  4. No sé com t’ho fas que no he pogut parlar amb tu, quan et connectes avisa urgent!

    Ah! Molt bé pel projecte dels joves cantautors. Segur que ben aviat la gent descobrirà que un país necessita la veu i música dels cantautors i cantautores.

  5. només podem puc posar-te un però… quina llàstima que el nostre grup no es trobe entre els teus companys de batalla! molta sort en els teus propers bolos sobretot els de frança que segur que et fan molta il·lusió!

  6. Hola Pau, soc Miquel d’Espai País Valencià, ens alegra veure noves iniciatives, ja sabeu que si podem fer alguna coseta per col·laborar, ací estem.

    Dona gust veure que el Singló va fent coses.

    Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!