11 de febrer de 2024
0 comentaris

Amb el programa 40, nova sintonia del pòdcast “Cròniques Edetanes”

Dansa dels oficis de Llíria, amb Encarni García Contreras al violí elèctric…

Versió 2024 realitzada per José Ángel Jiménez amb la col·laboració de l’edetana Encarni García Contreras i que serà la nova sintonia del pòdcast d’història del Camp de Túria “Cròniques Edetanes“. Un ball amb segles d’història, i molt desconegut actualment, adaptat magistralment als nostres dies i amb pretensions de reviscolar-lo…

“Dansa dels oficis de Llíria” és el nom que es dóna a una dansada molt antiga de Llíria i que es ballava popularment per festes, interpretada històricament amb tabalet i dolçaina com a instruments, marcant així diferents ritmes i melodies. El cronista edetà Josep Duran aporta documentació que ja a principis del segle XVI s’interpretava, mantenint la popularitat fins al 1909, data on comença pràcticament a desaparéixer. Als passats anys 70 el grup de música edetà Saó la va recuperar enregistrant-la al seu disc “La Perereta” el 1979  i a les acaballes del segle XX el Grup de Danses i Rondalla ‘El Tossal’ va reprendre-la amb el ritme original i el ball.

Es ballava formant parelles que representaven distints oficis, per això el seu títol. Cadascuna de les persones que dansava portava en la mà els instruments de treball característics de la seua feina. Ferrer, corretger, obrer de vila, esquilador, barber, rajoler, fuster, cuirer, manyà, sabater, calderer, sarier, mestre d’aixa i llanterner són els gremis representats al ball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!