Confinament i violència masclista

La consellera portaveu del @govern M. Budó va comunicar que s’havien disparat les trucades al 900900120 que es el telèfon on es poden atendre les dones víctimes de la violència masclista, segons va comunicar les trucades es van disparar fins a un 88% els darrers 15 dies, segons dades de l’Institut Català de les Dones.

És una dada alarmant tenint en compte la vulnerabilitat del col.lectiu, i més preocupant quan en una majoria de casos també afectaria a les anomenades víctimes secundàries que són els menors que habiten en el domicili on es cometen els actes de violència masclista i les conseqüències que de tot això se’n deriven.

La situació de confinament fa augmentar de manera considerable els factors de risc on els agressors poden actuar o amenaçar en actuar vers la víctima.

Aques factors de risc els definiriem en:

El fet d’un futur molt incert, sobretot a nivell laboral i com a societat, pot fer aflorar en els potencials agressors aspectes com la inseguretat al tenir una baixa autoestima, la gelosia patològica, la hipersensibilitat a la frustració, la innestabilitat emocional i com a conseqüència una alteració en el control dels impulsos, i si a més hi afegim un augment en el consum d’alcohol com han demostrat algunes dades ja tenim la combinació de variables que poden desencadenar actituds violentes en els agressors vers les potencials víctimes de violència de gènere.

Amb tot, les previsions de futur no són massa esperançadores, tenint en compte que hi pot haver un augment de la pobresa, la qual cosa encara podria accentuar més totes aquests factors de risc en els agressors i una desprotecció del sector públic vers les potencials víctimes si es dona el cas d’un augment de les retallades en el sistema públic assistencial.

Serà cabdal i molt important no deixar de banda totes aquelles dones vulnerables i víctimes secundàries com els fills, ja que sí la pandèmia ens deixa moltes víctimes, la violència de gènere també, i si tenim en compte les victimes secundàries com els nens, estem parlant d’una altra pandèmia i aquesta ja fa massa anys dècades i segles.

 

Afegeix un comentari