Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona

L’any 1967 John van Engel, ciutadà de Phoenix (Arizona), va crear el primer banc dels aliments del món amb un únic objectiu: lluitar contra la fam i el malbaratament dels aliments perfectament comestibles que, per diferents raons, no es poden comercialitzar.

La idea del banc d’aliments va començar d’una forma casual. L’any 1967 una colla de voluntaris feien una col·lecta en un supermercat i van veure una dona remenant en uns contenidors. S’hi van apropar i li van preguntar què feia remenant les escombraries dels contenidors del supermercat. La dona els va contestar: “Amb el que llencen,  alimento una família amb vuit fills”. I van pensar  que no era gaire lògic demanar aliments a la gent  mentre s’estava llençant tant de menjar. I així va sorgir la idea del banc d’aliments. John van Engel va començar a negociar i va aconseguir l’autorització per destinar els aliments que encara eren aptes per al consum a les persones necessitades. Aquesta idea es va escampar pels Estats Units i el 1981  va arribar al Canadà.

L’any 1984 la iniciativa va arribar a Europa i es va obrir a París el primer banc dels aliments. Des d’allà, els bancs dels aliments es van estendre per tot el continent europeu i aviat va sorgir la necessitat de treballar amb una veu única davant les instàncies europees i les empreses multinacionals.  Així, el 23 de setembre de 1986, fruit d’una iniciativa  franco-belga, es crea la Federació Europea de Bancs dels Aliments (FEBA). La FEBA va promoure, des de l’inici de la seva fundació, el desenvolupament de bancs dels aliments per tot Europa. Actualment agrupa 388 bancs que operen en 24 països europeus amb l’única finalitat de facilitar l’accés a una alimentació adequada i equilibrada a qualsevol persona, afavorir l’estalvi, evitar el malbaratament i fer una aposta clara per la solidaritat.

L’any 2017 el conjunt de bancs de l’estat espanyol van fer arribar més de 151.000 tones d’aliments a més d’un milió i mig de beneficiaris mitjançant més de 8.000 entitats. A l’estat, el banc pioner va ser el de Barcelona, creat el 1987. Pel que fa a les nostres comarques, el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona el van fundar l’any 1995 un grup d’amics decidits a portar a terme una tasca solidària d’ajut a les persones més necessitades de les comarques tarragonines.

El Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona el gestiona una fundació privada benèfica independent, apolítica, aconfessional i sense cap ànim de lucre.  El principal objectiu és recuperar els excedents alimentaris i distribuir-los entre les entitats locals perquè els facin arribar a les persones necessitades.  El Banc dedica els seus esforços a complir un dels drets humans més fonamentals: l’accés a una alimentació suficient. A més a més, asseguren una distribució justa: els aliments es distribueixen mitjançant entitats benèfiques homologades i es basen en la gratuïtat. Els aliments es donen i es reben sense cap mena de contraprestació econòmica.

Atès que amb la tasca de recuperació d’aliments de la indústria alimentària el Banc no disposa de prou aliments per poder garantir una alimentació adequada a les persones més necessitades, l’entitat ha de recórrer a la solidaritat del públic en general mitjançant campanyes com “Cap nen sense bigoti”, “El gran recapte”, etc., les quals permeten recollir una quantitat d’aliments que comptant exclusivament amb la indústria agroalimentària seria molt difícil d’obtenir.

Així doncs, entre “El gran recapte”, el Programa d’Ajuts de la Unió Europea, la recollida de les minves que generen els hipermercats i les donacions de les empreses agroalimentàries, durant l’any 2017, es van recollir i distribuir al voltant de 2.700 tones d’aliments a les comarques de Tarragona, una quantitat que van poder fer arribar a les institucions de la província, que atenen, aproximadament, unes 24.000 persones.

Aquestes són les xifres del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona durant un any:

2.767.000 kg d’aliments

25.346 beneficiaris

145 entitats benèfiques ateses

109 kg aliments distribuïts per beneficiari / any de mitjana

895.000 kg de fruita, verdura i sucs repartits (un 32% del total)

392.500 kg d’arròs, cereals, llegums i pasta (14% del total)

575.000 litres de llet repartits( 21% del total) -1,89 litres per beneficiari al mes

El Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona el gestiona personal voluntari i hi col·laboren unes 40 persones, amb més o menys implicació.

L’any 2012 un eurodiputat italià va presentar un estudi que determinava que entre un 40% i 50% del que es produeix es llença. Els motius són diversos: dates de caducitat que no s’acaben d’entendre, hàbits de consum i comercialització poc curosos amb el menjar, envasos que promouen un consum superior al que es necessita, etc. La feina del Banc dels Aliments consisteix a recuperar aquests productes, aptes per al consum humà, i fer-los arribar gratuïtament a la gent que ho necessita a través de les institucions que les atenen. Per raons de proximitat, una de les empreses que més aporta al Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona i col·labora en aquesta tasca és Kellogg’s,  ubicada al polígon industrial de Valls.

Les empreses també col·laboren, cada cop més, amb aportacions derivades del que es coneix com a Responsabilitat Social Corporativa, és a dir, l’empresa fa una donació del producte que fabrica perquè es faci arribar als segments més vulnerables de la nostra societat; d’aquesta manera retorna a la societat part d’uns beneficis que li ha permès obtenir. Aquestes donacions, que de vegades són importants, ocasionen un excés de producte en una zona determinada i llavors, des del Banc d’Aliments de les Comarques de Tarragona, han de recórrer a l’enviament a altres bancs d’aliments de l’estat a canvi d´altres productes que a ells els sobren. Es torna a recuperar, doncs, el que abans es coneixia com a bescanvi o intercanvi.

I com poden distribuir aquests productes sense que això suposi una despesa que, com a banc d’aliments, no es poden permetre? Doncs ho han solucionat establint convenis amb una empresa logística que treballa a tot l’estat i que permet al Banc dels Aliments que puguin incloure de dos a tres palets diaris d’aliments als seus camions, de forma totalment gratuïta, perquè els transportin a qualsevol dels seus centres logístics. L’únic que han de fer els bancs d’aliments és, en el cas del Banc dels Aliments de Tarragona, traslladar aquests productes al centre logístic de transport ubicat a Constantí perquè el banc d’aliments destinatari pugui recollir-los al centre corresponent de la seva localitat. 

A part dels voluntaris que coordinen tots aquests treballs, el banc dels aliments també compta amb la col·laboració de persones procedents del Programa de Mesures Penals Alternatives. L’any 2012 es va signar un conveni amb el Departament de Justícia de la Generalitat perquè les persones que compleixen condemna facin serveis a la comunitat quatre hores diàries, de dilluns a divendres, mitjançant el banc dels aliments. Gràcies al programa, moltes d’aquestes persones descobreixen el món del voluntariat i prenen consciència que hi ha una part de la ciutadania que col·labora, de manera altruista, a millorar el benestar d’altres persones.

Sobre la responsabilitat social corporativa: https://ca.wikipedia.org/wiki/Responsabilitat_social_corporativa

Una de les 40 ànimes voluntàries que fa funcionar el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona és Antonio Garcia Bautista, un tortosí resident a Reus de 76 anys d’edat, extreballador de la banca. Des de l’any 2004 és secretari i voluntari de l’entitat, i el seu coratge vital empeny el conjunt de voluntaris del Banc dels Aliments.

Per saber més coses del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona, aquí teniu l’entrevista del programa Batecs al Vent de Ràdio Ciutat de Valls:

http://valls.radiociutat.com/uploads/2019/Batecs_Al_Vent/20190408BATECS_BANC_ALIMENTS.mp3

http://valls.radiociutat.com/2019/04/08/batecs-al-vent-amb-jordi-tudo-parlem-amb/

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *