Bloc d'espècies i herbes

Petites històries sobre espècies i herbes

7 de setembre de 2021
0 comentaris

Origen i varietats de canyella

Ens acompanyes en un viatge per a descobrir l’origen de la canyella, les seves aplicacions en alimentació i les varietats més comunes?

ORIGEN

Es tendeix a utilitzar canyella per definir una espècia, quan en realitat hi ha diferents tipus, dos dels quals podem trobar en el nostre mercat amb facilitat.

La canyella s’extreu de l’escorça interior d’un arbre de fulla perenne originari d’Àsia.
Aquesta escorça, un cop extreta, es deixa assecar. El procés d’assecatge fa que la mateixa escorça es caragoli, prenent aquesta forma característica de la branca de canyella, del llatí «Cannella», que significa canya petita.

La canyella ha estat emprada des de temps remots com a condiment, medicina i ingredient ritual.
Era utilitzada a l’Antic Egipte, és esmentada en l’Antic Testament i va ser molt apreciada a l’Imperi Romà.

A l’edat mitjana, a Europa, era molt apreciada com a condiment, però també era, com altres espècies, símbol d’estatus. I és que només les elits podien pagar el preu de la canyella.

Portada de lluny per comerciants àrabs, l’origen de la canyella era un misteri a Europa. Misteri que contribuïa al seu elevat preu, i que no es va desvetllar fins al segle XVI, quan els portuguesos van arribar a l’illa de Sri Lanka.

APLICACIONS

És avui, pel seu aroma i sabor, una de les espècies més apreciades.
D’aplicació habitual en la preparació de plats diversos, curris, begudes, dolços i embotits (i licors).

VARIETATS

Hi ha diferents varietats de canyella, de qualitat gustativa i aromàtica diferent.
Les més conegudes al nostre entorn són la Verum, i la Cassia.

1️⃣ Cinnamomum Verum o Zeylanicum. Considerada la canyella autèntica, és originària de Sri Lanka. De sabor delicat i sinuós perfum, és una de les espècies exòtiques més interessants. Combina grans quantitats d’antioxidants beneficiosos per al nostre organisme, amb propietats antiinflamatòries i antibacterianes.

2️⃣ Cinnamomun Cassia o Canyella Xinesa. És la més venuda en el nostre entorn. De gust més picant i aspre aroma, també presenta algunes propietats beneficioses per al nostre organisme.

I fins aquí el viatge d’avui.

 

 

Si t’ha agradat, pots seguir històries similars a instagram.com/especiesteixidor, amb imatges inspiradores i en català. Una nova publicació cada dimarts a les 20:30.

 

També pots visitar la nostra web anant a: www.teixidor.com (traducció al català en curs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!