13 d'octubre de 2019
0 comentaris

7 anys de la mort d’EN PERE HORTÓS I CUNÍ, METGE

La tarda del 28 d’ agost 2019 va fer 7 anys de la mòrt d’ en Pere Hortós, aquells dies la Institució Catalana de Salut Sexual de la que n’era president honorari i vice-president publicava aquesta nota al seu bloc:

S’ HA MORT EN PERE HORTÓS I CUNÍ, METGE I SEXÒLEG.

soc.cat.sex | PERE HORTÓS I CUNI | dimecres, 29 d’agost de 2012 | 02:11h

En Pere Hortós i Cuní, metge, s’ha mort el dimarts dia 28 d’ agost de 2012, amb 79 anys, on ha viscut i exercit tota la seva vida, a la ciutat de Mataró, capital del Maresme.

Es va distingir durant els anys 70 fins ben entrats els 80 per la seva difusió del coneixement científic de la sexualitat humana en uns moments de la història en que el nostre país, Catalunya, era en la més absoluta ignorància científica en aquesta temàtica, i a més a més, en el contexte social de la dictadura espanyola d’aquells anys que situaven a la població en una situació social i familiar de pura repressió sexual abonada amb la complicitat de l’església catòlica del moment.

Hortós, en aquesta época, va trepitjar tots el racons de la comarca, casals parroquials, associacions de veïns, ateneus, cinemes,sales de música i etcètera, fent conferències i xerrades i especialment feia un cicle de quatre conferències on abordava tota la temàtica sexual i donava tota la informació sexual malgrat la censura, també pròpia d’aquells anys del final de la dictadura.

De forma concomitant a aquesta tasca viatjava, amb algun dels seus col·laboradors ,a França a recercar material científic per avalar i documentar les informacions que donava. Com exemple d’això podem dir que aconseguí les obres bàsiques de William Masters i Virginia Johnson, que publicades en castellà a l’Argentina, les tenia via França i les portava a Catalunya.

També fòren significatius els seus articles cada setmana i durant mesos a la revista ”El Maresme” on tractava temes com la llibertat sexual, la realització personal, la definició personal o la repressió sexual.

Molts joves dels anys setanta i vuitantes vàren trobar amb en Pere Hortós una llum per anar fent camí pels foscos camins de la dictadura espanyola de torn.La medicicna psicosomàtica,la sexologia,la psicoanàlisi,la història, la nostra història la vàren descubrir molts joves,deiem, amb la seva llum.

En Pere Hortós i Cuní fou un avançat del seu temps i de la medicina del seu temps.A nivell professional fòren moltes les persones que hi trobàren el metge total, amb tota la seva dimensió humana i professional.
Hortós, a part de llicenciat en medicina i cirurgia, era llicenciat en Filosofia i Lletres i  Història, cosa que li donava un coneixement extraordinari
del context on es desenvolupava la temàtica sexual.

Fou membre des dels seus inicis de la Societat Catalana de Sexologia de l’ Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

Actualment era el  President d’Honor de la Institució Catalana de Salut Sexual.

La seva aportació a la sexologia catalana cal assenyalar-la com a fonamental, doncs fou en un moment extraodinàriament difícil i en unes condicions sumament adverses i on el país s’hi jugava el ser o no ser.

Perxò avui li diem: PERE, GRÀCIES PER HAVER VISCUT !!

Text obituari :                                                                                                                                                  M. Maresma -IPC de Salut Sexual

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.