Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

12 d'abril de 2010
0 comentaris

l’Emigració de andalusos a Catalunya

El número abril-juny de la revista Andalucia en la Història, que edita el Centro de Estudios Andaluces, ens presenta un interessant dossier sobre l’emigració de andalusos a Catalunya.

El dossier es força interessant i recomanable, i m’ha agradat especialment la part de Martí Marín Corbera (Universitat Autónoma de Barcelona – CEFID), l’article titulat “Una tradición forjada a partir de 1939“. Em quedo amb un parell de paragrafs seus:

“no todas las personas valientes deciden emigrar, pero indudablemente emigrar es siempre una decision valiente …”

“Emigrar, pues, no era una tradicion andaluza -en América Latina la imagen del emigrante español es el gallego no el andaluz- sino algo que sobrevino tras la Guerra Civil y que hay que poner en relación con los cambios sociales i políticos que ella introdujo.”

El primer es, simplement, un anal·lisi moral de l’immigració en general. Que tot i evident, sovint oblidem. El segon paràgraf resumeix en certa manera l’article: L’emigració andalusa es només estructural abans de la guerra a Almería. Fins i tot trobem que entre els anys 1911 i 1920 Andalusia arriba a esdevenir receptora neta immigració. De la dècada del 1901-10 a la del 41-50, la província de Sevilla es receptora immigració, a partir d’aquesta decada tot canvia. 

El resultat de La Guerra desfà definitivament el complicat equilibri econòmic del camp i tanca la porta a qualsevol possibilitat de justícia social, provocant d’aquesta manera l’emigració. Segurament caldrien més estudis per aprofundir en els efectes socio-econòmics del franquisme al camp d’andalusia. En veure les xifres del èxode es del tot evident que no devien esdevenir menys nocius que els purament repressius.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.