Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

17 d'octubre de 2008
3 comentaris

El Camí de Sant Jaume a Santigo de Compostela

Aquest diumenges marxo de vancaçes fora del País. A dos quarts de deu agafaré un tren a Lleó (Castella). Un cop allà començaré a caminar cap a ponent, primer fins a Santiago de Compostela i després fins a Finisterre.

D’aquesta manera enllestiré un projecte que vaig començar el juliol del  any passat. Fer el Camí de Sant Jaume de casa meva (a Barcelona) a Santiago de Compostela, a peu. El juliol del 2006 vaig fer el camí de Barcelona a Saragossa, a l’octubre de Saragossa a Burgos, i encara em vaig fer el tram Burgos Lleó al novembre. Només em resta … la resta del camí.

El tram que vull fer, fins a Finisterre, serà el més llarg que hagui fet mai d’una tirada. Uns 400 quilòmetres. No se si m’ensurtiré. Si en arribar a Santiago he deixat de disfrutar … ho deixaré estar. Però a priori, l’objectiu es arribar a l’Atlàntic.

Inicialment tenia previst de fer el camí de Ponferrada a Santiago amb el meu germà Francesc. Ell sortiria de Barcelona i ens trobaríem a Ponferrada (jo iniciaria el camí tres dies abans a Lleó).
Però no ha pogut ser. L’altra dia em va trucar i em va dir que tenia
dues noticies, una de bona i una altra de dolenta. L’han ascendit a la
feina però ara ha de fer cursets i ahurà de agafar el que l’hi queda de
vancançes de manera fragmentada …

Per tant faré el camí en solitari. Tot el solitari que pot ser el camí francés. De Barcelona a Santiago, l’unic tram veritablement solitari es el de Barcelona a Logronyo. Un cop enllaçes amb la gent que bé de Roncesvalles,
gairabé sempre trobes algú. Per això es molt millor no fer aquest tram
al juliol, agost o setembre, massa gent per gaudir del camí -a part de
la calor-.

M’agrada caminar i m’agrada el senderisme i els GR. El Camí de Sant Jaume
es quelcom diferent. Es un camí de fe. Per els creients, fe en el seu
deu. Per mi, que soc ateu practicant, em fa retrobar la meva fe en
l’humanitat. Fé tant mancada de proves objectives com l’altre, la
religiosa, i per això precisament ho defineixo com una fe. Es un camí
d’hospitalitat i agraïment, la que és dona i la que és rep. Aquestes
dues actituds, donar i agraïr, ens fan millor persones i per tant ens
ajuden a fer una millor societat, més justa i humanitària, i per tant,
més d’esquerres.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Hola Miquel,

    Jo acabo de tornar de fer Burgos – Finisterre i el camí està maravellós. La gent (tant la que camina com las del pobles), el clima, els paisatges, els albergs… ha estat fantàstic.
    Res de xinxes, com alguns diuen. Hi ha força estrangers i molt pocs espanyols. En el camí es parla anglès.
    No deixis d’anar a Finisterre, val la pena. Tingues en compte que a Corcubion hi ha un bon alberg, de l’AGACS. I al tornar del far fes-ho per la part de darrera del cap, hi ha una pista solitària i de paisatges brutals. Ah, i dona-li records de part meva a la Begoña, la hospitalera de l’alberg de la Xunta de Finisterre.
    Molt bon camí.
  2. El 2 de juliol de 2011, a tres quarts de cinc de la matinada, surto de casa, a Olot, amb la intenció de fer a peu el Camí. Sóc caminador de mena, tanmateix fer el Camí és un repte que no sé si seré capaç de superar. Decidieixo fer-lo, preparar-lo i començar-lo. Il·lusió, i una consigna externa: estar pel Camí. Hi estic. Després d’uns primers dies de cansament extrem i d’etapes dures (la primera és d’Olot a Vic pel camí ral antic: gairebé cinquanta quilòmetres, doncs), començo a agafar un ritme de creuer que em porta en vint dies a Logronyo (la part del Camí solitària) i en quaranta a Sant Jaume (la segona part més acompanyada i, tanmateix, plena d’intimitat, de discreció, de bones sensacions en les relacions humanes). Algunes conclusions: 1) El paisatge parla; 2) El paisatge també són les persones, els animals, les construccions… ; 3) L’agressivitat és un mal evitable amb una mica de consciència; 4) Hi ha bona gent. 5) No hi ha mala gent, sinó el mal incontrolat. 6) No hi ha cap més Camí que no sigui el de l’Amor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.