miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

mirades i realitat (II) el context

Si us ensenyo aquesta fotografia dient que l’he fet jo,, podeu
pensar que l’he presa en un paratge natural o potser al zoològic. Essent estiu podeu interpretar que forma part del meu paisatge de vacances, i els qui sabeu que estic al voltant de l’Hospital de Sant Joan de Reus per la salut del meu pare potser pensareu que forma part del meu àlbum, que no és actual. Podria ser d’una granja escola, d’un parc, o de la meva estada al Delta de l’Ebre. Com a realitat clarament discernible, desxifrable sense por a l’equívoc, tan sols hi ha ànega i aigua. I un xic de terra amb herba. La resta forma part
de la interpretació. (segueix)


Potser us decebrà saber que s’ha pres en un antic solar industrial ara en desús, al Nord de Badalona,
que el suposat llac és una bassa de la pluja, i que l’ànega va ser
recollida del costat de la carretera general (NII) per uns veïns, sense
que ningú sàpiga com pot haver vingut a parar un ànec així a al mig d’un
barri urbà.
Sobre l’arribada de l’ànega podeu llegir-ne més aquí.
Sobre el lloc on s’ha pres la foto, ho podeu comprovar vosaltres mateixos obrint
l’arxiu adjunt, al final de l’apunt, on trobareu la mateixa imatge però dins una fotografia feta amb el zoom allunyat. Captant el context.

Sovint dins una realitat, quan focalitzem un detall i ens el mirem sense tenir en compte el conjunt, podem descobrir-hi novetats impensables. Per bé i per mal. Realitats que, vistes al detall, contradiuen el conjunt, o si més no hi aporten quelcom que era difícil de copsar a l’engròs. En aquest cas, la bellesa de la imatge és molt superior a la que es capta mirant-la amb tot el seu context. De vegades és bo saber amplificar els detalls per descobrir-los i gaudir-los. Saber que en contextos degradats existeix bellesa, bondat i excel·lència. De la mateixa manera, si amplifiquem un detall pervers, negatiu, l’efecte serà el contrari. Ens convé conèixer l’existència dels detalls, descobrir-los, però si obviem el context, la resta de detalls, estem desfigurant massa la realitat…per bé i per mal.

De vegades focalitzar i amplificar detalls pot desactivar prejudicis i erronis,
De vegades s’utilitza la focalització i amplificació de detalls per activar els prejudicis i els erronis.
Però sigui amb la intenció que sigui, conèixer el context, el pla general, el telò de fons, ens ajudarà a tenir una visió més real de la realitat, sempre partint de considerar la realitat com a quelcom polièdric (podeu llegir mirades i realitat (I) percepció)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.