miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

joves, no val a badar (article el tot 15 de maig)

Anar-hi en contra, com vol fer l’Ajuntament de Badalona, és una aberració, un error que lamentarem en el present i pagarem molt car en el futur. Amb els joves no badem! (llegir l’article)

JOVES, NO VAL A BADAR

 

A Badalona és molt típic jugar amb la homofonia del “Bada” el “Va de” per ressaltar, al posar nom a entitats, programes i activitats, (i fins i tot a algun comerç) el fet de ser de la ciutat, i el fet de dinamitzar un tema  específic. D’altra banda, “Bada” és una forma del verb “badar”, que significa, entre altres coses, “Tenir l’atenció distreta, no adonar-se del que convé, deixar escapar una avinentesa”. I sembla que això és el que està a punt de passar amb el Va de Joves, els Casals i les polítiques de joventut, accions que ofereixen alternatives als joves i els convida a gestionar el seu temps lliure amb activitats lúdiques i  socio educatives que els apropen al món organitzacional, programes que ens convé molt que segueixin existint per  dinamitzar la participació i l’associacionisme entre els joves de Badalona. Però que lamentablement estan a punt de perdre’s perquè algú de l’Ajuntament no s’adona del que realment convé a la ciutat. O perquè se n’adona massa i hi va a la contra. No oblidem que l’associacionisme produeix joves crítics, participatius i capaços d’organitzar-se. Sigui com sigui nosaltres no podem permetre que això es deixi escapar, perquè amb els joves no ens la podem jugar.

Intuïtivament tots sabem que haver passat – de petits o de joves – per l’experiència associativa es nota en moltes esferes de la vida personal i social. Cada cop hi ha més estudis que comproven com aquesta experiència també té efectes positius en l’èxit acadèmic, i actualment ja hi ha sectors laborals que en el seu procés de selecció de personal inclouen l’experiència associativa com a valor que puntua. Especialment quan l’associacionisme està relacionat amb l’educació en el lleure. Que es valori l’experiència associativa com quelcom que capacita al candidat en competències valuoses per al seu èxit laboral, dóna una idea de en quina mesura l’efecte que causa l’associacionisme infantil i juvenil en el desenvolupament de les persones és positiu i comprovable. Estem doncs davant un bé molt valuós, una inversió segura a favor dels infants i joves en tant que ciutadans del present i en tant que ciutadans del futur. Ciutadans amb inquietuds que vagin més enllà de l’alineació que provoquen moltes de les propostes lúdiques orquestrades per les televisions i les empreses de consum passiu, ciutadanes i ciutadans amb horitzons que vagin més enllà de la pobresa i l’exclusió a què aboca la falta de projectes vitals.

A nivell europeu es considera que la participació associativa dels joves és un factor essencial per construir una societat civil compromesa que garanteixi la inclusió social a partir del treball comunitari, i de fet els arguments a favor de l’associacionisme i la participació juvenil es troben en les bases de la cultura de totes les societats democràtiques.

Anar-hi en contra, com vol fer l’Ajuntament de Badalona, és una aberració, un error que lamentarem en el present i pagarem molt car en el futur. Amb els joves no badem!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.