MARCÚS

(@marcroca)

25 de setembre de 2012
0 comentaris

Un tast d?història multimèdia amb visió de futur


Vaig llegir a La Torre que l’editorial ohDigital havia publicat un llibre digital (exclusiu per a iPad) sobre la riuada de 1962 en col·laboració amb els arxius municipals de Terrassa i Matadepera. ‘Terrassa 1962: la rierada’ és un document de 47 pàgines que inclou 150 fotografies i 20 imatges recreatives/vídeos. Es pot adquirir a l’iBook d’Apple a un preu de 7,45 €. M’interessava el tema, el preu era assequible i el format prometia. Per tant, me’l vaig comprar. Aquestes són algunes de les notes que he anat prenent mentre el llegia:

1) Descarrega ràpidament i fàcil.

2) Es pot llegir (o hauríem de dir, consumir, consultar,…) “off line”.

3) La pàgina d’ajuda per explicar el funcionament tàctil és bàsica per a aconseguir aprofitar totes les funcionalitats que ofereix un producte multimèdia com aquest.

4) No permet ampliar i disminuir la lletra, això és un error. Amb tot, la tipografia i l’interliniat és prou bo i en facilita la lectura.

5) El text és linial, no inclou enllaços, això impedeix ampliar la informació més enllà del llibre (webs, blocs, enciclopèdies,…).

6) El pròleg està escrit per Pere Mas, que ja sabem qui és, però no està de més posar una petita bio i algun enllaç amb informació complementària.

7) Disposa d’un cercador de pàgines/paraules, molt útil per anar al punt concret que vols consultar.

8) L’índex és tàctil, per tant et permet anar directament a l’apartat que vols.

9) Permet marcar fragments del text i posar-hi notes, funció útil.

10) Només es pot llegir en format horitzontal (de la tauleta tàctil), cosa que no té perquè ser un defecte, considerant que la majoria d’usuaris utilitza l’iPad en aquesta posició.

11) Quan una imatge és una galeria d’imatges queda prou clar, però també estaria bé saber la quantitat d’imatges que hi ha, no és el mateix 2 que 20, alhora de decidir si navegar-hi o no. I, un cop oberta la imatge, també cal saber en quina posició et trobes (14a de 20).

12) Els vídeos funcionen molt bé, però no cal que el locutor aparegui tant sovint amb un iPad a les mans, sinó l’ha de fer servir. I, esmentar qui és el locutor o persona que parla és bàsic, cosa que no passa.

13) De la mateixa manera que es fa amb les imatges, els vídeos haurien de portar una petita descripció a sota, informació que ara per ara no hi apareix.

14) Les galeries fotogràfiques són molt útils per explicar un tema d’història local com aquest.

15) En general, en qualsevol producte digital on es pot navegar per continguts de diferents formats (text, àudio, vídeo, imatge) és molt important mostrar sempre on et trobes. Seguint aquesta lògica, i tenint en compte que aquest llibre té pàgines, s’hagués hagut de mostrar la paginació a l’estil “13 de 46”, per exemple. Ara, només posa el número de pàgina.

16) En tot moment pots utilitzar el marcador, funció que et permet marcar la pàgina on deixes de llegir, entre altres funcions.

17) Quant al model de negoci, no ho tinc clar. Un llibre digital d’història local a 7,45 € editat només per a iPad no crec que generi molts ingressos. Potser podria portar publicitat local (o, hiperlocal, posant el codi postal) i actualitzable en el temps (canviant els anunciants). Per aconseguir això, hauria de ser un llibre actualitzable, com ho són les aplicacions dels dispositius mòbils, per exemple. Això permetria facilitar actualitzacions de contingut (difícil en un llibre d’història), incorporar comentaris d’altres lectors, incorporar nous continguts multimèdia (si apareixen imatges i fotos noves, per exemple aportades pels lectors), incorporar millores en el format i el contingut,…

[Article original publicat a La Torre, el 21 de setembre de 2012].

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!