DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

25 de gener de 2017
0 comentaris

Leandro Mendoza, nou director artístic de la fira de circ Trapezi

Fa uns dies es va conèixer el nom del nou director de Trapezi després d’un procés de selecció que s’ha allargat més del previst i que suposarà un canvi important en la fira que aquest any celebrarà la 21a edició entre l’11 i el 14 de maig. L’artista argentí Leandro Mendoza, de la companyia Cíclicus, ha estat la persona triada per substituir Jordi Gaspar, que ha dirigit les cinc últimes edicions.

Mendoza, que va ser el primer director artístic de La Central del Circ i els últims dos anys ha dirigit els espectacles Pals (Premi Zirkòlika Especial 2015) i Guadual, ha estat elegit per un concurs públic convocat per l’Ajuntament de Reus. Dirigirà la fira durant 2017 i segurament també la 22 edició que se celebrarà el 2018 ja que el concurs preveu una pròrroga d’un any.

Mendoza, que es va traslladar a Catalunya l’any 1998, coneix molt bé el sector del circ i és director, artista, tècnic i constructor de circ. Els seus últims espectacles Pals i Guadual, molt visuals i amb un treball de dramatúrgia, han introduït grans aparells construïts amb bambú i altres elements naturals. La seva formació es va iniciar a l’escola de circ Criollo dels Germans Videla de Buenos Aires (Argentina) i es va completar amb cursos de mestres i artistes de circ tradicional. Els seus referents a Catalunya han estat Joan Armengol, Vicente Espinosa i Joan Busquets.

Com a artista de circ, Mendoza s’ha especialitzat en malabars, acrobàcia i bicicleta acrobàtica, i amb la companyia Cíclicus, que va engegar amb Tanja Haupt el 2009, ha creat i dirigit l’espectacle de carrer La Tartana (2014). També ha impartit classes a l’escola Rogelio Rivel, dirigit el festival de circ Curtcirckit (Montgat, Barcelona), dirigit l’espectacle Retalls del Grec i ha estat responsable del projecte tècnic de La Central del Circ, a més d’haver estat el primer director artístic (2011-2012). L’entrevista publicada pel Festival Grec AQUÍ dóna una idea bastant precisa de la seva feina els últims anys.

Les bases del concurs estableixen que almenys el 50% de les companyies han de ser catalanes. En una entrevista de Jordi Bordes publicada a El Punt Avui, Mendoza anuncia que podrien tornar els espectacles inaugurals, els firaires i també els populars cabaret de La Palma. Amb l’elecció de Mendoza s’acaba un procés que estava creant molta incertesa (llegir AQUÍ i AQUI) i que ha evidenciat la crisi que ha viscut la fira els últims mesos.

A la foto, Leandro Mendoza durant una actuació a Valladolid.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.