Amb la cervesa, li van servir uns cacauets, que en aquella hora venien molt de gust. El pare va anar trencant les closques dels cacauets i se’ls va cruspir en un moment. El propietari del bar n’hi va dur un altre platet i, veient-lo tan carregat de paquets, va preguntar-li si aquella nit havia hagut de fer de rei, i van xerrar una estona. La conversa es va anar allargant.
–A baix al magatzem hi tinc algunes ampolles de conyac molt velles –va dir l’home en un moment donat–. Vaig a buscar-ne una.
Va sortir de darrera la barra, va desaparèixer per un porta del fons del local, i al cap d’un minut va tornar amb una ampolla plena de teranyines. La va netejar amb un drap, la va obrir, i tots dos van brindar a la salut dels Reis d’Orient. Era un conyac senzill, però amb els anys havia perdut rabiositat i baixava suau per la gola.
Al cap d’un any, el pare va tornar a sortir la nit de Reis a comprar regals per a la meva mare. Quan va haver acabat la feina, li va venir al cap la trobada de l’any anterior, i va tornar al bar del carrer Bailèn. El propietari el va reconèixer a l’acte, i va córrer al magatzem a buscar una ampolla de conyac del racó.(CONITNUA …)
Fa anys, l’Espinàs va explicar en un article a l’AVUI que, un 5 de gener a la nit, va entrar a una botiga a fer una última compra de Reis. A l’hora de pagar, el botiguer va dir que no l’hi cobrava, perquè tenia el costum de no cobrar l’última venda de la nit de Reis.
En la Barcelona d’avui, no sé si queda espai per a històries així. La veritat és que tinc la sensació que pertanyen a un món que ha anat avall, com el brandy Tres Copas (pure grape brandy), de González Byass, Jerez.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
I molt ben narrada, felicitats, Marcel.
Els divendres són uns dies magnífics. Molt de matí els començo a la Boqueria comprant fato a les pageses, a la tarda ja no vaig a treballar… i ara s’hi ha afegit l’alicient dels vostres apunts, amic Campà. Sempre en divendres, sempre interessants. O senzillament perfectes com el d’avui. Fins divendres vinent!