15 d'abril de 2011
0 comentaris

Realitats dinàmiques

Els alarmismes del sector del cinema de casa nostra per l’aprovació de la Llei de Cinema s’estan demostrant exagerats i equivocats. El número d’espectadors de cinema en cataIà s’ha duplicat durant l’any 2010 precisament en un moment de davallada de venda d’entrades a les sales de cinema. Amb aquestes dades sobre la taula s’hauria de poder aplicar la nova Llei de Cinema amb menys traves.

Al nord de Catalunya el govern francès vol regularitzar les emissions de TV3 gràcies a un conveni que estan a punt de tancar amb l’executiu espanyol segons el diputat François Calvet. En canvi, el País Valencià bull aquests dies amb dues manifestacions. La primera, organitzada per Escola Valenciana i la Plataforma per l’Ensenyament Públic, ja s’ha dut a terme fa pocs dies amb milers de persones al carrer que es van tornar a mobilitzar en defensa de l’ensenyament públic i en català i la segona manifestació convocada pel proper dia 16 d’abril també recorrerà la ciutat de València sota el lema “Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència!” organitzada per Acció Cultural del País Valencià.

Per un altra banda, segons les dades del 2010 del que podria ser el darrer estudi que ofereix el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura el català estaria guanyant pes com a llengua d’identificació, aquella amb què cada persona es vincula voluntàriament en fer-se adulta, independentment de quina sigui el seu idioma familiar. La llengua catalana ha guanyat 263.000 persones com a llengua d’identificació i, en canvi, el castellà n’ha perdut 111.000. Aquesta tendència positiva és cabdal perquè per la supervivència d’una llengua com la catalana en la qual només el 32% de la població té com a llengua inicial el català tenint en compte el conjunt de territoris de parla catalana (el 35% de la població a Catalunya, el 53% a les Illes Balears i el 22% al País Valencià) és fonamental que la població que no la tingui com a llengua familiar l’aprengui i l’utilitzi. Al mateix temps, el número d’estudiants de llengua catalana fora de les nostres fronteres s’ha duplicat des de l’any 2003. Tanmateix tot no són flors i violes perquè aquest cap de setmana he passejat entre els milers de seguidors nordcatalans de l’USAP que visitaven Barcelona i no vaig escoltar cap conversa en català.

Pel què fa els mitjans de comunicació una de freda i una de calenta. Fa poques setmanes Som radio es va veure obligada a tancar. En canvi, la premsa escrita en català està d’enhorabona perquè amb l’aparició de la versió catalana de La Vanguardia a partir del proper 5 de maig la premsa escrita en català a Catalunya haurà passat en pocs anys de ser tenir una sola capçalera, l’Avui, a tenir-ne quatre, l’Ara, el Periódico, La Vanguardia i l’Avui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!