La trappola

La trappola che non acciuffa niente

14 d'octubre de 2010
1 comentari

A la memòria d’Echegaray

Et lleves pel matí, engegues la ràdio, i comença la pedregada diària dels catalanofòbics. Recurs contra la llei del cinema, recurs contra la llei d’acollida, polèmica pel cara a cara en castellà dels candidats a president de la Generalitat. No et poden deixar tranquil ni un moment, cada dia has d’aguantar vulguis o no vulguis els vint minuts de l’obsessió malaltissa d’aquesta gent per les vocals obertes. Són com els dos minuts d’odi del 1.984 de l’Orwell. Tant és l’odi a la llengua catalana com l’amor totèmic a l’idioma castellà. Quan escoltes els Rivera, Sánchez-Camacho i Montilla, per uns moments t’imagines que en demanar un pa de mig en una fleca de Santa Coloma de Gramanet, la fornera et respondrà recitant uns versos de Juan Ramón Jiménez. “Esparce octubre, al blando movimiento del sur, las hojas áureas y las rojas, y, en la caída clara de sus hojas, se lleva al infinito el pensamiento. O quan vulguis comprar parament per la llar en algun comerç de Cornellà, el xinès et respondrà amb alguna frase cèlebre de Don Jacinto Benavente, “Como en las deudas, no cabe con las culpas otra honradez que pagarlas“. Dubtes d’aquesta cursa que han iniciat per veure qui pot treure més vots entre els “letraheridos” del país. Voleu dir que n’hi ha tants?
Després t’escoltes aquells que ara diuen que no s’ha de barrejar la literatura amb la política -d’esport ja en van tenir prou-, com si el premi Nobel no s’hagués decidit mai per paràmetres polítics, com si els estats mai haguessin pressionat per decidir el jurat per un candidat estatistament correcte. Potser seria el moment de reeditar l’obra complerta del dramaturg José Echegaray i fer-ne obsequi a tots aquells que no ens respectin el dret a poder criticar un nobel de literatura.

Nota: Pels qui no coneguin el personatge, José Echegaray y Eizaguirre, fou l’escriptor que s’endugué el nòbel de literatura que es va negar a Àngel Guimerà per pressions del govern espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!