Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

25 de març de 2014
0 comentaris

Tot debatent la LRSAL a Torredembarra

Aqueix vespre l’Associació Torrenca d’Opinió i Debat ha organitzat un col·loqui al voltant de les repercussions de la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local en el qual hem participat Arnau Funes, diputat per Iniciativa a la Diputació de Barcelona, Baldomero Rovira, interventor de l’Ajuntament de Reus i jo mateix, secretari del mateix Ajuntament.

Una quarantena llarga d’assistents han mig omplert la sala d’actes de Can Maiam i han escoltat les intervencions dels ponents i han participat activament en el torn obert de paraules que s’ha allargat durant una bona estona.

El diputat provincial ha fet una ben articulada exposició política evidentciant els punts en comú que comparteixen les forces parlamentàries catalanes -llevat de PP i Ciudadanos- envers la llei bàsica estatal recentment aprovada. Aqueix consens interpartidista que s’està bastint, i que s’ha concretat en la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional, pot ser la base d’un bloc polític capaç de proposar un model català de govern local alternatiu al que està prefigurant a marxes forçades el PP.

Per la meva part, he opinat que el projecte de llei de governs locals -que des del passat mes de setembre està presentat al Parlament de Catalunya- arriba a deshora (un cop ja està en vigor la LRSAL) i és el magre resultat de vuit anys d’inoperància governamental dels successius executius catalans des de l’aprovació de l’Estatut del 2006. El contingut del projecte presentat pel departament que dirigeix Joana Ortega no s’adequa a les necessitats del món local català d’ara, ni refon les lleis catalanes de règim local  (que continua segmentat en diversos nivells normatius, municipal, comarcal, metropolità i provincial), ni preserva les competències estatutàries de les restriccions de la legislació bàsica estatal. 

Per la seva part, Baldomero Rovira ha fet una anàlisi dels canvis normatius derivats de la modificació de l’article 135 de la CE per tal d’introduir-hi els principis de sostenibilitat i estabilitat pressupostària, tot assenyalant que la LRSAL n’és una conseqüència en l’àmbit local que subordina el marc competèncial municipal i autonòmic a la preminença de la legislació estatal en unes condicions molt més restrictives que les originàriament establertes a la Ley 7/1985. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!