Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

25 de novembre de 2010
8 comentaris

Reduir el nombre el nombre d’ajuntaments com a solució a la crisi econòmica ?

Juan Rosell, president del Fomento del Trabajo Nacional i aspirant a ser-ho de la CEOE, ha proposat com a mesura anticrisi reduir el nombre d’ajuntaments.

 

No és una idea nova. Miquel Roca Junyent i els redactors de l’informe sobre ordenació territorial de Catalunya que els va encarregar l’any 2000 Duran Lleida, quan era conseller de Governació, ja ho va plantejar. Hores d’ara, també els governs francès i grec contemplen aquesta possibilitat com a mesura anticrisi. D’entrada no és una fórmula a descartar, ja que hi ha supòsits raonables que podrien ser ben acollits per les poblacions afectades.

En general, quan es pensa en fusionar ajuntaments hom mira els municipis petits quan realment tenen poca incidència en el dèficit públic. Si Rosell i els empresaris espanyols volen contribuir de debò a superar la conjuntura econòmica present, que assumeixin una mesura radical: la fusió de l’Ajuntament de Madrid -que és el més endeutat de tot l’Estat- amb la Comunidad de Madrid, ja que dupliquen de forma evident actuacions, personal i serveis.

  1. Molt d’acord amb el 2n parragraf del seu escrit. Al senyor Juan Rosell se li podria proposar “unificar” totes les empreses d’un mateix ram, per estalviar despesses en càrrecs empresarials (la sagnia de les empresses, com diria aquell)… Pot ser hi estaria d’acord, un cop fòs presi de les patronals catalana i española.

    Espero que no surti un “Salvador de la Patría” (petit i amb veu afeminada) portador de la ingeniosa idea de reduir els diferents partits polítics a 1 de sol (el seu), y les “regiones” y “nacionalidades” a 1 de sola, també. I tot amb la virginal idea de reduir despesses y acabar amb els actes de corrupció.

    Atentament

  2. No es pas una proposta de la patronal. Ja fa anys que se’n parla.
    El Sr. Bassaganya que té capacitats de govern ,n’ha parlat alguns cops en el seu bloc, i ha posat d’exemples la reducció fer fusió o per absorció de Belgica o de Finlandia.

    Crec que la clau es que no s’empitjori el servei que es presta als ciutadans, però cal reduir ajuntamdents catalsn i pasar dels més de 900 a entre 100 i 200 (és a dir entre 5 i 7 per comarca).

    També es cert que es tan impopular  que si no hi ha un cataclisme economic no es farà.

  3. I si de moment hem d’estar dintre de l’Estat Autonòmic Español, perqué no eliminar les Diputacions? O las Delegaciones del Estado? O la organització militar dita Guardia Civil?  O la tomba d’elefants que és el Senado? O la Monarquia? O ministeris i secretaries generals que s’han quedat sense competències?… N’hi ha molts d’organismes autonòmics o estatals a eliminar o reduir abans de “posar-se” amb els petits…

  4. Les mesures anti-crisi estan demostrant servir per a qualsevol cosa … menys per a eliminar la crisi. Cadascú té una mesura anti-crisi que, curiosament serveix per liquidar el seu papus particular. Així, molts a Madrid creuen que per acabar amb la crisi cal acabar amb les Comunitats Autonomes de manera que tot el poder torni a ser a cent metres, com a molt, de la Porta del Sol. En Rossell es despenja, ara o mai deu pensar, amb alguns dels papus tradicionals de la patronal i demana l’acomiadament de funcionaris i la liquidació de ajuntaments. Els bancs creien que calia liquidar les caixes (i quedar-se amb els diposits) per a acabar amb la crisi. … Aixi que ja ho sabeu, si teniu mania a algú o a alguna cosa, ara es el moment de “ultimarla”, com diuen a Mèxic, només cal argumentar d’alguna manera, no cal que sigui molt versemblant, que es un obstacle en la lluita contra la crisi. Tot va be quan el broc es gros i hi ha ganes.  

  5. Zapatero amb el Plan E volia que els Ajuntament foren el motor economic per solucionar l’atur, amb encara més obra, construcció i despesa pública enrelotxant i engarxolant els diners per i fer sortir de la crisi l’Estat espanyol i resulta que amb el Plan E ha segut un plan d’Endeutar-se encara molt més.

    Els Ajuntament com un organ de govern amb capacitat jurídica, però no per malbaratar encara més els diners que calen per desenvolupar una economia sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!