Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

17 de setembre de 2009
0 comentaris

Llibres (LXII)

“La mancha de la Migdal. Historia de la prostitución judía en la Argentina”, Larry Levy, Grupo Editorial Norma, Buenos Aires, 2007.

 

Aquest llibre és una obra de periodisme d’investigació, fet amb rigor i gens de sensacionalisme per Larry Levy (Buenos Aires, 1957) un arquitecte, argentí d’ascendència jueva, esdevingut un professional de prestigi reconegut als mitjans de comunicació del seu país. L’objectiu de la recerca periodística és l’origen, evolució i dissolució de la “Sociedad Israelita de Socorros Mutuos Varsovia”, més coneguda com a la “Zwi Migdal”, una xarxa de prostitució jueva que transportava -i explotava- joves hebrees poloneses cap a l’Argentina de meitat del segle XIX i començaments del XX.

Aquesta organització delictiva enredava xiquetes, pageses pobres, del camp polonès per oferir-los un futur lliure de persecucions i misèries a la floreixent Argentina, on els promotors de la xarxa -inicialment tan desheretats com les seves víctimes- havien aconseguit l’emparament polític, judicial i policial a base de la corrupció dels responsables d’aquestes funcions públiques.  El llibre ofereix dades, noms i pistes per apreciar diversos fenòmens: l’origen de part de la petita burgesia jueva argentina, la complicitat de conveniència amb les incipients organitzacions sionistes, els conflictes amb les autoritats religioses de la comunitat jueva, les relacions amb els altres grups ètnics desplaçats a l’Argentina, entre d’altres.

Curiosament, entre els molts noms de prostitutes -i proxenetes- que apareixen en el llibre em va cridar l’atenció el de Margarita Brut (pàgina 35), possiblement una catalana, en una època en que l’emigració del nostre país cap a la república del “Rio de la Plata” era força nombrosa i convivia en els mateixos barris que els depauperats jueus polonesos.

L’autor destaca el paper de Raquel Libermann, una víctima de la Migdal que es va revoltar contra els seus extorsionadors, als anys trenta del segle passat, els va portar davant la justícia i va esdevenir un dels referents internacionals de l’alliberament de la dona, específicament, de que són explotades sexualment. En resum, una investigació crua i objectiva sobre el passat de la comunitat a la qual pertany l’escriptor Larry Levy, feta amb ànim de trobar la veritat i descriure la realitat i fer aflorar la dignitat de les persones que, per causa  de l’opressió que patien com a poble, es van veure arrossegades a unes pràctiques indignes d’explotació de les dones jueves.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!