Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

7 de febrer de 2011
0 comentaris

L’esquerra abertzale pren la iniciativa

El pas anunciat avui mateix pels representants de l’esquerra abertzale consistent en presentar els estatuts d’una nova formació política, adequant-se estrictament a la legalitat espanyola, no són una renúncia a cap dels seus principis sinó una mostra de la seva capacitat d’iniciativa política.

En els anys que he seguit de prop l’evolució de l’independentisme basc he apreciat sempre el compromís col·lectiu i amb el col.lectiu, la lleialtat envers els companys i els objectius compartits, el sentit de responsabilitat envers el seu poble i la consciència de continuïtat de les seves actuacions.  Certament, discrepo en molts altres aspectes de la seva línia estratègica, però la seva cultura com a organització no és equiparable -dissortadament- a la que predomina a l’independentisme català contemporani (el patriotisme militant de la gent del FNC és l’excepció).

La feblesa reiterada dels projectes independentistes catalans no s’explica només per la frivolitat o la incapacitat dels lideratges personals, sinó per la debilitat dels vincles de solidaritat mútua entre els integrants d’un mateix projecte i d’aquests amb el poble que diuen voler alliberar. Heribert Barrera continua essent el model de dirigent català més íntegre i coherent de tots els que actualment es reclamen com a tals. L’esquerra abertzale ha donat a conèixer fornades de quadres polítics d’una vàlua demostrada en circumstàncies ben difícils, amb unes condicions molt més favorables d’equivalents catalans no n’hi ha gaires. No és qüestió de nissagues, sinó de la manca de continuïtat dels projectes polítics.

Post Scriptum, 18 de maig del 2020.

EH Bildu ha consolidat un espai polític i electoral notable, però està lluny de poder desplaçar l’hegemonia del PNV/EAJ a curt termini. Les properes eleccions autonòmiques en seran la prova. La sintonia amb ERC a Madrid és notable, però igualment nul·la en resultats: el PSOE no ha fet cap pas significatiu per solucionar la situació dels presos d’ETA. Un corrent minoritari aplegat en l’organització denominada Jarki aspira a bastir una nova estratègia política de confrontació amb l’Estat espanyol, tal com expliquen en aqueixa entrevista publicada el proppassat 12 de març al digital Kaos en la Red.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!