Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 d'octubre de 2007
11 comentaris

Esquerra, temps de transició

Esquerra Republicana de Catalunya viu, novament i sortosament, temps de transició. Estem immersos en un procés de replantejament, que afecta tant l’estratègia com la direcció política,  que arranca l’any passat després del pacte Mas-Zapatero.

ERC havia contribuït decisivament a la redacció del nou projecte estatutari i esperava, lògicament, capitalitzar-ne el desplegament des del govern. Això significava gestionar el desenvolupament estatutari i governar en coalició amb altres forces autonomistes posposant, com a  mínim per un període de vuit anys, qualsevol proposta de canvi institucional. Aquestes previsions es van destarotar per causa del pacte de la Moncloa i, des d’aleshores Esquerra ha anat buscant, sovint a sotragades, un nou horitzó un cop declarat esgotat el model autonòmic.

Tot i ser una formació independentista, l’estratègia i el discurs del partit s’ha mantingut dintre dels paràmetres de l’autonomisme. Quan l’ordre autonòmic s’esgota des del punt de vista independentista, (vist el balanç de l’estatut del 2006),  entra en crisi l’estratègia seguida fins al moment. A partir d’aquest punt la nova etapa ha de pivotar necessriament sobre la reivindicació de l’exercici del dret d’autodeterminació. La interiorització del canvi de l’etapa autonomista a l’autodeterminista és més fàcil de dir que de complir. La prova es que des del referèndum de l’estatut el missatge ha continuat essent l’acatament del resultat, la priorització de la governabilitat i el desenvolupament estatutari. La Conferència Nacional prevista pel proper 20 d’octubre es convocada com a primer pas per una nova estratègia que encara ha de trigar anys a poder-se implementar. El text aprovat inicialment per la direcció del partit és un redactat que combina reflexions de futur amb anàlisis conjunturals, i al que li cal més nervi i consistència per ser considerat l’inici d’una nova etapa. El mateix Comitè Executiu ho ha considerat necessari i ha esmenat la seva pròpia ponència per encabir-hi la idea llençada per Josep Lluís Carod de fer un referèndum d’autodeterminació al 2014, una fita a la que ara cal definir com, i amb quins aliats, hi hem d’arribar.

En tot procés de canvi estratègic apareixen diversos plantejaments sobre com s’ha d’enfocar la nova etapa reivindicativa. Les tendències, i fins i tot els sectors crítics, s’han de veure com una mostra de vitalitat i pluralitat interna. No s’han de percebre com operacions fraccionals a les quals  respon la direcció blindant-se. ERC necessita un debat obert i ordenat que no s’esgota amb aquesta Conferència Nacional sinó que es perllongarà fins al proper congrés. Sigui quin sigui el contingut del document que finalment s’aprovi el 20 d’octubre no ha de suposar el traç d’una línia divisòria entre oficialistes i dissidents. La direcció té l’obligació de cercar el màxim consens i afavorir la transacció del màxim nombre d’esmenes, i les que no s’hi puguin encabir, seran l’expressió legítima d’una discrepància interna que s’ha de saber gestionar amb  la maduresa que se suposa a un partit que aspira a comandar el poble català cap a la sobirania nacional.

Aquesta transició cap a una nova estratègia es superposa amb la també necessària renovació de les formes de direcció i d’acció política, i si s’escau, també de les persones que assumeixen càrrecs dirigents. Sense descavalcar a priori a ningú dels actuals directius, però també sense vetos, caldrà en el moment oportú, (no pas ara amb motiu de la Conferència), dotar el partit d’una efectiva direcció col·legiada, amb voluntat i capacitat, per engegar un procés d’autodeterminació. A diferència de la política característica de l’etapa autonomista, (reduïda a les elits institucionalitzades), un procés d’autodeterminació només es pot basar en la construcció social de la nació emergent. Això vol dir compartir plantejaments amb les plataformes socials que han sorgit amb aquest objectiu i, per tant, apostar per la mobilització ciutadana de forma complementaria a l’acció institucional. El sobiranisme pràctic que prediquem s’ha de concretar en propostes i reivindicacions, cosa que no s’ha fet arran de la fallida dels serveis públics estatals d’aquest agost. En definitiva, un projecte d’autodeterminació creïble requereix una estratègia viable i un partit obert a construir una majoria social i política que el faci possible. No pas un partit hermètic, de “capitans” i desideologitzat. El repte del 2014 està llençat, les forces de l’ordre establert reaccionen presentant-ho no com una aspiració democràtica sinó com un conflicte polític.

Sense pretendre constituir cap grup organitzat els sotasignats volem expressar conjuntament plantejaments que contribueixin a una transició positiva cap a una Esquerra forta i cohesionada que sigui el motor i l’eix d’una majoria social i política favorable al dret d’autodeterminació.

 

Països Catalans, 4 d’octubre 2007

Jaume Renyer, Carles Garcia Solé, Raimon Escudé, Ferran Toledano, Eusebi Campdepadrós, Joan Carles López, Daniel Rodríguez Martorell, Rafael Piñol, Jaume Bargalló, Gerard Sugranyes, Isidre Llucià, Teresa Pallarés, Joaquim Miracle, Jaume Nogueroles, Elma Subasic, Enric Viladot, Anton Baiges, Lluís Sumoy, Montserrat Solé, Marc Alexandre Anguera i Anton M. Salvat.

Post Scriptum, 19 d’octubre 2007.

Aquest article ha estat publicat pel diari Avui.

 1. però si continuem amb la mateixa executiva i apuntalant l’espanyolisme del PSOE a Catalunya, en les properes eleccions estatals ens fotérem una hòstia tant gran que a les hores les rates seran les primeres de sortir del vaixell que s´ha escorat en les rocalles de la platja dels partits morts (PSAN, NE….etc).

  I nosaltres el militants de base, tindrem que tornar de nou apedaçar el vaixell, cercar noves veles i tornar de nou el viatge cap a Itaca.!

  En tot cas, m’agradaria que fos tant bonic com ho pinteu, però per desgracia la vida m’ensenyat que no és així com funciona. Que tingueu sort amb aquesta proposta.

 2. Em sembla molt bé aquesta declaració de principis,però-si com a tot hi ha un però-la direcció no està per la feina,i menys si tenim en compte l’argument infantil i sofista d’en Xavier Vendrell,dient que els crítics ho son per envejar.

  Per altre banda, el encabir a cops de martell la proposta d’en Carod del famós Referèndum al 2014,sembla més un moviment de cara a la galeria per part de la Direcció, que un plantejament estratègic.Les paraules,a vegades han de anar acompanyades de propostes concretes,sinó corrent el risc de quedar en un simple ‘foc d’encenalls’.

 3. Jaume, no n’hi ha prou amb paraules mesurades i actitud positiva. N’hi ha que han d’assumir responsabilitats i passar a la reserva. No es qüestió de bons i dolents sinó de camins correctes i equivocats.

 4. Doncs jo crec que el manifest és engrescador i intenta mirar endavant intentant que el vostre partit sembli realment una casa comuna. D’altra banda, és de les poques coses que s’han escrit darrerament que pretene sumar i no dividir, repartint a la vegada per tothom el que li correspon. Crec que la direcció faria bé de mirar de seguir l’estratègia que proposeu abans no toqui tallar caps (si cauen caps, haurien de ser en primer lloc els seus), i espero que entre tots doneu algun sentit i estratègia a la proposta d’en Carod, que ara mateix em sembla que no va més enllà d’això.

  Jaume, haurem de mirar de montar una xerrada on concretis més aquestes estratègies que entre tots apunteu. Salut !!

 5. Estic força d’acord amb el vostre anàlisi.

  El que detecto, sobretot, és la necessitat de més fermesa alhora de defensar les polítiques que han fet d’Esquerra un partit diferent a la resta.

 6. Fa molts, moltíssims anys, que ploro per la cultura d’atomització de l’esquerra independentista. És que som incapaços de veure una eina única, acordar com s’ha d’esmolar, i fer servir el full on cal tallar!
  Combrego amb tu, que no per tenir corrents crítiques hagi de ser la fi del mon. Espero que la cúpula això ho entengui. Però també espero de les corrents que acceptin el que pugui decidir el partit, a la conferència i al congrés, i fer el cop de falç que decidim tots plegats!

 7. feia molt que l’independentisme no tenia el poder que té ara i hem d’anar polint les errades, les friccions, les personalitzacions….i això és molt complicat.

  que la direcció accepti les aportacions com variacions de rumb enlloc de valorar-les com a canonades que volen enfonsar el vaixell, ho veig difícil, però també veig difícil que els diferents conjunts que formen erc puguin acceptar que quan no es cumpleixi el 100% del demandat  no és per menyspreu a les "minories" sino per què totes les estratègies són millorables.

  la fricció principal és la relació amb els ens espanyolistes (psc-psoe) i amb els "altres" nacionalistes (ciu, cup…icv (¿?)) i potser caldria acometre-ho amb més claretat i franquesa…

  m’és igual la independència. avui m’és igual, per què el procés és llarg i complexe, el que em preocupa és que fem les passes que fem el camí ens porti a ella.

  poseu-hi seny i cura, per què si no d’aquí un temps tornarem a estar a meitat dels vuitanta..

 8. Sovint, tant des de la direcció d’ERC com des de la direcció de CiU, es parla de la desorientació que viu avui el catalanisme. Penso que la desorientació no és tant de la militància o dels sectors sobiranistes en general, com dels seus dirigents. Per això, els uns s’inventen la història de refundar el catalanisme i els altres munten una Conferència Nacional més orientada a autojustificar-se que a projectar un veritable full de ruta per al país.

  Davant d’això, tenim uns sectors de la militància (de tots dos partits) que es limiten a seguir les consignes, no fos cas que quedessin malament amb la direcció, i no sortíssin a la foto (o a les llistes); tenim sectors més o menys organitzats al si dels partits que, sense aportar res de nou (les propostes de Reagrupament cauen globalment en els mateixos errors de la ponència oficial d’ERC) sembla que només aspiren a un relleu de persones, i aprofiten l’ocasió per prentendre liderar els moviments crítics; hi ha sectors, alguns militants però sobretot dels àmbits sobiranistes independents, que també ho aprofiten per a carregar contra tothom, creant una sensació de desànim general i creient utòpicament o il·lusòriament que és possible prescindir dels grans partits catalanistes; i finalment n’hi ha d’altres que, tant des de dins dels partits com des de fora, creuen que cal ser valents, crítics amb la desorientació que pateixen les direccions dels partits, però alhora constructius i crear sinèrgies de complicitat entre els partits catalanistes, que no s’haurien de reduir als dos partits esmentats, així com també crear una dinàmica d’entesa entre els diferents corrents, plataformes  i moviments sobiranistes, entenent que totes elles poden ser complementàries.

  No cal dir que jo m’apunto a aquests darrers, i em sembla entendre que la vostra posició tambe aniria en aquesta direcció. Esperem que la transició del partit, i del moviment sobiranista en general, vagi en aquesta direcció, perquè tots plegats, partits catalanistes, moviments i plataformes, som imprescindibles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!