Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

30 de desembre de 2021
0 comentaris

Centenari d’Estat Català

El 8 de juliol de l’any vinent enfarà cent que Estat Català es va contituir com a partit independentista, precedit només per l’efímera Federació Democràtica Nacionalista tres anys abans, ambdues formacions impulsades per Francesc Macià.

A diferència de Nosaltres Sols, que enguany n’ha fet noranta de la seva costitució, i del Front Nacional de Catalunya, que l’any passat en va fer vuitanta, Estat Català és un partit actualment existent, superant per tant a ERC que enguany ha commemorat el seu norantè aniversari (d’una manera vergonyant).

La commemoració de l’any vinent que organitza el partit, i que ja ha donat com a primer fruit la publicació d’un “Diccionari biogràfic d’Estat Català“, aplegant cent biografies de militant destacats, ha de ser un revulsiu pel conjunt de l’independentisme actualment trasbalsat per les actituds sectàries i claudicants. La mateixa denominació del partit, la seva trajectòria, no deixen lloc a dubtes i impostures sobre els seus objectius, podent esdevenir una eina clarificadora en aqueixos moments de confusió.

Post Scriptum, 16 de febrer del 2022.

Aqueix vespre a la llibreria Adserà de Tarragona Tomàs Callau, Fermí Rubiralta, Josep-Lluís Carod-Rovira i jo mateix hem presentat el “Diccionari biogràfic d’Estat Català” davant una vintena d’assistents. Les meves paraules han estat adreçades a assenyalar que la commemoració del centanari d’Estat Català no pot passar tan discretament com han estat (malgrat la voluntat dels organitzadors) el 90è aniversari de Nosaltres Sols (1931), o el 80è del Front Nacional de Catalunya (1940), o encara pitjor, la volguda desmemòria històrica del què ha estat ERC (1931).

Recuperar els orígens, el patriotisme, el coratge, la dignitat dels nostres predecessors és imprescindible per sortir de l’atzucac actual on han dut el procés independnetista català els falsos dirigents que malden per desconstruir-lo per retornar a la cleda autonòmica. Recuperar la llengua, la identat, el nacionalisme, el sentit de continuïtat com a poble per fer front als propòsits anihiladors dels poders ocupants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!