9 d’abril del 2019: Netanyahu pot tornar a governar Israel per cinquè cop

Benyamin Netanyahu ha decidit escurçar el seu mandat al capdavant del govern d’Israel i convocar eleccions avançades el 9 d’abril vinent. Ho fa per desempallegar-se de les investigacions policials que des de fa anys el sotgen per conflictes d’interessos i tractes de favor fins ara mai acreditats i això que la justícia israeliana és molt estricta en aqueixa matèria. Només cal recordar que hores d’ara són a la presó un antic cap d’estat (per delictes sexuals) i un cap de govern (per corrupció).

L’assetjament mediàtic i partidista a Netanyahu recorda el que va patir Isaac Rabin per tenir obert un compte bancari particular amb cinc mil dòlars quan era ambaixador als EUA i que gairebé li estronca la carrera política. Els seus rivals i aspirants a successors no poden suportar per més temps que sigui el mandatari que ha superat a Ben Gurion al front del govern i que, com Churchill a qui tan admira, no hagi permès mai a ningú ésser el seu delfí.

Els èxits diplomàtics, econòmics i militars d’Israel són irrefutables enguany que s’escau el setantè aniversari de la creació de l’Estat d’Israel. Que Netanyahu hi hagi contribuït decisivament fa que no tingui contrincant electoral entre els altres candidats que han hagut de conxorxar-se per cercar un perfil nou que creuen amb possibilitats: Benny Gantz. Aqueix tinent general fou cap d’estat major amb Netanyahu i compta amb el suport d’un gruix d’antics comandants a la reserva que refuten l’estratègia de Netanyahu sense que gosin plantejar-ne d’alternativa. No és cap casualitat que el nou projecte encapçalat per Gantz es digui “Resiliència d’Israel”.

Els laboristes es plantegen donar suport a Gantz, com també Tzipi Livni, convertint així les eleccions en una mena de referèndum sobre la continuïtat de Netanyahu que afronta així el repte més important de tota la seva carrera, com ahir escrivia editorialista Yaakov Katz al Jerusalem Post.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *