Des de la Plana

Josep Usó

7 de maig de 2021
0 comentaris

Un vídeo molt recomanable.

Per a Vila-real, la ciutat de la Plana Baixa que ara tothom coneix per allò del futbol, la pitjor data de la història fou el 12 de gener del 1706. Aquell dia, l’exèrcit borbònic, sota el comandament del conde de las Torres, va entrar a la ciutat de pau fingida i la van prendre a sang i foc. Per a una vila de poc més de tres mil habitants, aquell dia van morir dos-cents cinquanta-tres veïns i cent-quaranta més van ser fets presoners. Imagineu, en un sol dia, que morira el huit per cent de la població.

Els fets van tindre lloc en el transcurs d’allò que s’anomena la “guerra de successió” i de la qual quasi ningú en sabem res.

L’associació cultural Socarrats de Vila-real, ja fa molts anys que commemora aquesta data amb una marxa cívica on hi col·labora Acció Cultural del País Valencià i l’Ajuntament de Vila-real; i on participen sempre que poden, els Miquelets del Regne de València, la Conlloga Muixeranga de Castelló i tots aquells que poden i volen fer-ho.

El cas és que aquest any, al gener tothom estava quasi confinat. I només es va poder fer un petit acte testimonial. Malgrat que ja fa anys que es commemora aquest fet, la immensa majoria de la població no en sap res, ni de la crema del poble, ni de la guerra de successió ni de la pèrdua dels furs i d’allò que va significar per als vila-realencs en particular i per als valencians en general. Per això, l’associació cultural Socarrats ha produït un vídeo on s’expliquen aquells fets d’una manera rigorosa procurant, al mateix temps, que tinga un format atractiu. Esperem que amb aquest nou format, la informació sobre “la crema del poble” arribe a molta més gent de la qual ha arribat fins ara. Al capdavall, Vila-real fou, com moltes altres poblacions del que s’anomenava regne de València, ciutat socarrada. Com a mínim, ara la informació es pot difondre sense cap limitació. Cal conèixer la pròpia història per a saber qui som i d’on venim.

Ací us deixe l’enllaç a la web de Socarrats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!