Prendre la paraula

jordimartifont

14 de gener de 2021
0 comentaris

La falta d’inversió com a causa de les apagades energètiques al Priorat

Comunicat CGT Baix Camp-Priorat

Des de la CGT Baix Camp-Priorat volem denunciar la situació que s’ha produït al Priorat i altres comarques interiors de Catalunya derivada de les apagades de subministraments energètics i de comunicació (electricitat, gas, telefonia) que s’han desencadenat pel temporal Filomena. Una vegada més s’evidencia que el binomi entre la reducció de costos i recursos per part de les empreses energètiques privades i d’altra banda, l’escassa assumpció de responsabilitats per part de les Administracions, condueix necessàriament a la situació en que els habitants d’aquestes comarques hagin quedat moltes hores sense llum i, en alguns casos, també sense comunicacions.

Ens tenen acostumats que a l’hora d’assumir responsabilitats es passin la pilota. Mentre que Endesa ho justifica dient que l’Estat no permet l’ampliació de la inversió per renovar les xarxes elèctriques, la Generalitat s’excusa en la reducció de costos estructurals.

I mentre ells s’excusen, és la població, la que paga cada mes la factura i enriqueix aquestes empreses, qui en paga les conseqüències. La història es repeteix, i cada vegada que es produeix una greu adversitat climatològica s’evidencia la manca d’inversió, que fa que les xarxes i instal·lacions romanguin en un estat deficient i que qualsevol incidència impliqui una fallada del fluid elèctric o de telefonia.

A la infradotació econòmica cal sumar-hi, que totes aquestes empreses s’han dedicat a externalitzar les activitats que no consideren clau per al seu negoci. Les elèctriques concretament, van ser pioneres en l’externalització del manteniment de les xarxes, i més tard, de la comercialització, amb l’únic objectiu de reduir costos.

Així doncs, mentrestant les grans empreses obtenen beneficis, quan es produeixen aquestes eventualitats, la ciutadania es veu privada de serveis tan bàsics com el subministrament d’electricitat, gas o telefonia perquè les empreses de contractes, subcontractes o autònoms, no poden fer front a aquestes incidències amb els recursos de que disposen.

Per acabar-ho d’adobar, arriba la presa de pèl final, coincidint amb l’onada de fred d’aquests dies s’anuncia l’increment desmesurat dels preus de l’energia elèctrica, una qüestió especialment greu per a les economies de la població, ara que és quan més ho necessita.

Per tot això, des de la CGT reclamem que es reverteixi aquesta situació, que les empreses principals assumeixin les fases del procés (producció, transport, subministrament) i tot el personal subcontractat, que es faci la inversió necessària en les xarxes i accessos elèctrics garantint el
subministrament a tota la població, i que l’administració vigili i vetlli perquè les empreses subministradores compleixin amb les seves obligacions i siguin sancionades en cas d’incompliment.

De totes formes, des del sindicat plantegem com a única solució real i definitiva que l’energia esdevingui un servei públic destinat a cobrir les necessitats bàsiques de la població i l’activitat econòmica i social, i deixi de ser un negoci de dimensions astronòmiques que té com
a motor el benefici econòmic. Però això, òbviament, no es produirà fàcilment, sent com és un poder fàctic, un gran negoci per a determinats empresaris i una menjadora per a molts polítics que els serveix de porta giratòria un cop abandonen els seus càrrecs. Per canviar-ho caldrà una amplia i sostinguda mobilització popular.

Reus, 13 de gener de 2021
Federació Comarcal Baix Camp-Priorat de la CGT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!